Oglasi

Sve veća podrška u SAD-u porezu za bogate

Obama predložio povećanje poreza za sve koji zarađuju više od 400.000 dolara godišnje, umjesto 250.000, što je bio prethodni limit.

Nakon što je američki predsjednik Barack Obama iznio novu ponudu republikancima u vezi s oporezivanjem najbogatijih građana, još nema konkretnog odgovora.

Njihov predstavnik John Boehner je ponudu okarakterizirao kao korak u pravom smjeru, ali ne i potpuno izbalansiran.

Ipak, činjenica da je izostalo uobičajeno kategorično odbijanje, podgrijalo je nade da je postizanje kompromisa moguće.

Washington je sve bliže postizanju dogovora o poreznoj politici. Republikanci, koji vladaju američkim Kongresom, i demokrate na čelu s predsjednikom Barackom Obamom užurbano pokušavaju naći kompromis kako bi izbjegli prijetnju tzv. fiskalne litice.

'Teško vrijeme'

A ona bi, ukoliko sporni propisi stupe na snagu 1. januara, zemlju ponovo mogla uvesti u recesiju.

John Boehner, predstavnik republikanaca u Kongresu, kaže:

„Ovo je teško vrijeme za Amerikance. Zbog toga nastavljamo pregovore s Bijelom kućom i još se nadamo da ćemo postići dogovor.“

Jučer je Obama predložio povećanje poreza za sve koji zarađuju više od 400.000 dolara godišnje, umjesto 250.000, što je bio prethodni limit.

Republikanci bi prihvatili veće oporezivanje građana koji zarađuju više od milion dolara godišnje.

Jay Carney, portparol Bijele kuće, govori:

"Put ka postizanju kompromisa je jasan. Nadamo se da će republikanci krenuti njim i učiniti nešto za američki narod i srednju klasu."

Ankete pokazuju širu podršku javnosti za povećanje poreza najbogatijim Amerikancima. Ostaje još samo da zakonodavci jasno definišu ko će pripadati ovoj populaciji.

Izvor: Al Jazeera