Sve teža epidemiološka situacija u regiji

Vlada Crne Gore donijela je odluku prema kojoj će bosanskohercegovački državljani u tu zemlji moći ući isključivo uz negativan test (EPA)

Nova 84 slučaja korona virusa zabilježena su u Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata, i to u entitetu Federacija BiH 53 od 484 testirana uzorka, a u entitetu Republika Srpska 31 od 368 testiranih, prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo.

U Sarajevu je pozitivno 18 osoba, prenijela je Fena.

Broj zaraženih u Bosni i Hercegovini u petak je porastao na 3.278. Do jutros su se oporavile 2.182 osobe. Ukupno su preminula 164 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa.

Premda su entitetske vlasti, zbog povoljne epidemiološke situacije, ranije ukinule stanje epidemije u Bosni i Hercegovini, posljednjih dana u zemlji ponovo raste broj zaraženih.

Epidemiolozi upozoravaju da se građani moraju nastaviti pridržavati mjera poput nošenja maski za lice, povećane higijene kao i distanciranje od drugih osoba i izbjegavanje javnih okupljanja.

Crna Gora zatvorila granicu sa BiH

Vlada Crne Gore donijela je odluku prema kojoj je ulazak iz Bosne i Hercegovine moguć samo za građane Crne Gore, dok će bosanskohercegovački državljani moći ući isključivo uz negativan test akreditirane bh. laboratorije star najviše 48 sati.

Nove slučajeve korona virusa medicinski stručnjaci bilježe i u zemljama regije.

Kako je javila Anadolija, u Crnoj Gori registrovano je 18 novih slučajeva.

“Najviše novooboljelih je iz Rožaja, gdje je registrovano 13 slučajeva. U Podgorici su registrovana dva, a u Baru, Ulcinju i na Cetinju po jedan. Svih 13 novooboljelih su kontakti ranije potvrđenih slučajeva, dok za tri postoje podaci koji ukazuju na importaciju iz Albanije i Srbije”, kazali su iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

U Crnoj Gori je trenutno aktivan 31 slučaj koronavirusa.

Crnogorska vlada početkom juna proglasila je kraj epidemije na svojoj teritoriji nakon što 28 dana uzastopno, odnosno dva perioda inkubacije, nije zabilježen novi slučaj obolijevanja.

Nacionalni stožer civilne zaštite Hrvatske također je izvijestio u četvrtak kako je u Hrvatskoj od korona virusa oboljelo još jedanaest osoba. To je najveći rast novooboljelih u zadnjih mjesec dana, tačnije od 12. maja, kada je također zabilježeno jedanaest novih slučajeva, objavio je portal Index.

S. Makedonija: Novozaraženih 156, umrlih šest

Ministarstvo zdravstva Sjeverne Makedonije objavilo je da je u posljednja 24 sata registrovano 156 novih slučajeva korona virusa u zemlji, dok je šest osoba preminulo.

Čak dvije trećine oboljelih su građani Skoplja, kojih je 100, navela je reporterka Al Jazeere iz Skoplja Milka Smilevska.

Ukupni broj aktivnih slučaja sada iznosi 2.735.

Od početka epidemije, u Sjevernoj Makedoniji je evidentirano 4.820 oboljelih.

Ukupan broj umrlih je 222.

U Hrvatskoj oboljelo dvoje djece

Prema zvaničnim podacima Nacionalnog štaba za civilnu zaštitu u Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno 11 novozaraženih osoba korona virusom, što je ukupan broj od početka epidemije povećalo na 2.280.

Mediji su ranije javili da je među novozaraženima i jedna osoba iz Irske, koja je u samoizolaciji, prenio je Tanjug.

U samoizolaciji je i prvi epidemiolog Hrvatske Krunoslav Capak.

Dosad su se od korona virusa oporavile 2.142 osobe, dok je 107 osoba preminulo.

Dalmatinski portal izvijestio je u petak o učeniku četvrtog razreda splitske osnovne škole Marjan koji je pozitivan na korona virus.

Osim njega, u porodici je potvrđen korona virus još jednom djetetu koje ne ide u školu te ocu. Svi su asimptomatski bolesnici.

Srbija: Pozitivne 93, jedna osoba umrla 

U Srbiji je u protekla 24 sata na korona virus testirano 6.729 osoba, od kojih je 93 pozitivno, a jedno lice je preminulo.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je na respiratorima 18 pacijenata, jedan više nego prethodnog dana.

Proteklih dana u Srbiji se svaki dan otkrije 90-100 novoobolelih od korona virusa.

Nove slučajeve zaraze bilježe Sjeverna Makedonija, kao i Kosovo.

Izvor: Al Jazeera i agencije