Oglasi

Sve teža ekonomska situacija u Argentini

Argentinska Vlada tvrdi da je stopa godišnje inflacije 10 posto, ali je ona u stvari viša od 25 posto.

Sve je više onih koji vjeruju da bi Argentina, samo 10 godina od posljednje ekonomske krize, uskoro mogla potonuti u još jednu.

Inflacija je sastavni dio radnog dana za Florenciju Aprile. Ona je naučila da prilagođava dnevni jelovnik svog restorana u Buenos Airesu na bazi posljednjih promjena cijena hrane.

"Jelovnik mijenjamo iz sedmice u sedmicu. Pokušavamo pratiti cijene u supermarketima i na osnovu njih osmisliti nova jela od namjernica koje se prodaju na sniženju. Ako podignem cijene izgubit ću klijentelu", rekla je Aprile.

Argentinska Vlada tvrdi da je stopa godišnje inflacije 10 posto, ali bilo ko sa kalkulatorom može izračunati da je ona viša od 25 posto.

Predsjednica Cristina Kirchner je stala iza državnih podataka, ali je navodno namještanje statistike prošle sedmice natjeralo Međunarodni montearni fond da cenzurira argentinske službene podatke.

Rast cijena

Ranije ove sedmice Vlada je postigla dogovor sa maloprodajnim lancima da se zaustavi rast cijena za dva mjeseca. Ali, ovakve mjere ni ranije nisu pomogle.

Daniel Sandoval je distributer piletine. Kaže kako plate ne mogu pratiti inflaciju.

"Kada zatražite povećanje plate kažu vam da je to nemoguće, ali ne možemo sastaviti kraj s krajem", ističe on.

Radnički sindikati u Argentini zahtijevaju od Vlade povećanje plata i smanjivanje poreza.

Carlos Chile iz Sindikata argentinskih radnika kaže kako se mora osloniti na neslužbene procjene kretanja inflacije prilikom pregovora o novim ugovorima.

"Vlada pravi virtualnu državu sa realnošću koja odgovara samo njima. Ignoriraju situaciju ljudi na ulici i stvarne stope nezaposlenosti i inflacije. Misle da će riješiti problem rasta inflacije tako što će zalediti cijene, ali one će nastaviti sa rastom, kad-tad", kazao je Chile.

Aprile tvrdi da ekonomska klima sprečava napredak poslovanja poput njenog. Jedina stvar koja je još drži iznad površine jeste njena vlastita kreativnost. No, dugoročno, mašta neće uspjeti sačuvati njen restoran.

Izvor: Al Jazeera