Sve po zakonu: Ubij sve osim vlasti i poslodavaca u FBiH

Plaće izabranim nositeljima vlasti i imenovanim zvaničnicima nisu umanjene (Fena)

Samo će vlast i poneki poslodavac ostati poslije korona virusa. Sve ostalo nema velike šanse za preživljavanje, ako je suditi prema izmijenjenom budžetu koji je predložila Vlada entiteta Federacija BiH, a Zastupnički dom usvojio. Da bi izmjene stupile na snagu mora ih potvrditi Dom naroda. Rebalans budžeta bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH usvojen je u Parlamentu u iznosu od 2,7 milijardi eura, što je za 11 odsto više nego je prvobitno planirano.

Entitetski budžet je, prema riječima premijera Fadila Novalića, u deficitu od 380 miliona eura zbog izuzetnog pada prihoda uzrokovanog mjerama prevencije Covida-19. Ukupni izdaci za materijalne troškove su povećani za 1,9 miliona eura, ali za nabavku materijala i sredstava zaštite i spašavanja na stavci entitetske uprave Civilne zaštite. Najznačajnija prestrukturiranja u budžetu su, što je i logično, na tekućim transferima, kako u smislu ušteda, tako i povećanja iznosa na određenim ekonomskim stavkama, objasnio je Novalić. 

Najveća umanjenja su izvršena u resoru za boračka pitanja oko 11 miliona eura, za uvezivanje staža oko 3,6 miliona, 2,6 miliona za izbjeglice. Nauka, obrazovanje i kultura gotovo su ostali bez budžetskih transfera, a transfer političkim strankama je umanjen za oko 50 odsto. Premijer je napomenuo da individualna prava boraca neće biti umanjena, niti će biti ugrožena redovnost isplata njihovih prinadležnosti.

Obmana penzionera

Za bivše borce je Novalić možda i u pravu, ali je zato penzionere obmanuo. Penzije, istina, neće biti umanjene, ali neće biti ni povećane na šta se Vlada ranije obavezala i dala čvrsta obećanja. Sudeći prema ranijim iskustvima, pripadnici boračkih populacija i penzioneri će trljati ruke zahvaljujući sudbini što im, eto, primanja nisu smanjena, pa makar i ne bilo povećanja. E sad treba udarati vlast njenim oružjem. Populizmom. I to ne treba kriti. Da, populistički je, ali plaće izabranim nositeljima vlasti i imenovanim zvaničnicima nisu umanjene. Baratalo se istina nekim procentima u rasponu od 10 do 20 odsto, ali ne proporcionalno visini primanja, nego linearno. I sve to zamotano u paket smanjenja plaća uposlenicima u javnom sektoru. Kad je sindikat upozorio da bi se takvim smanjenjem prekršilo nekoliko zakonskih odredbi i kolektivnih ugovora, a to dovelo do brojnih, milionski teških, tužbi- od toga se odustalo.

Prihvaćeno je smanjenje paušala i nekih drugih naknada u Zastupničkom domu, ali i tu su se pojavili problemi. Naknade za smještaj zastupnika trebalo bi da budu smanjene na 50 eurocenti, ali to se ne može primjenjivati za postojeće ugovore sa stanodavcima koji su obligatorni. A smanjenje bi se primjenjivalo dok traje pandemija. Da li to vrijeđa inteligenciju, prosudite sami.

Odbijeni amandmani

Brojni amandmani opozicije na predloženi rebalans su odbijeni. Nisu prihvaćeni argumenti da su mnogim umjetnicima, uposlenicima u oblasti kulture budžetski transferi jedini izvor prihoda, da su mnogi od njih slobodni umjetnici koji su, skupa sa svojim kolegama iz drugih branši, upravo u vrijeme krize bili uz građane i osmišljavali različite programe koje su polasirali putem društvenih mreža. Umanjena su izdvajanja za obrazovanje što je posebno osjetljiva oblast i u normalno vrijeme, a pogotovo u krizi sa potencijalnim teškim posljedicama, ne samo na rezultate u učenju, nego i na mentalno zdravlje učenika. Ima li uopće potrebe govoriti kako se ignorantski stav vlasti prema nauci i naučnim radnicima nije promijenio i rebalansom budžeta je temeljno potvrđen.

Nije prihvaćen ni amandman o dodjeli 500 hiljada maraka Memorijalnom centru Srebrenica Potočari kojeg ove godine čeka teška i odgovorna misija organiziranja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a Srebrenica-Potočari 1995.“

Zanimljivo je da su transferi u najpogođenijoj bh. privrednoj grani u ovoj krizi, turizmu, također umanjeni. Ali drugim zakonom, javnosti poznatijem kao korona-zakon, firmama kojima je bio zabranjen rad dio troškova za plaće i doprinose radnika bit će refundiran. Teško da bi navođenje brojeva uporedno dokazalo tvrdnju, ali turizam je jednako značajan za ovo društvo kao kultura, umjetnost, sport. Odnos vlasti to ne pokazuje.

Obustava sporta

Obustavljena su sva sportska dešavanja, prihodi sportskih klubova i udruženja su potpuno presušili. I njima je potrebna pomoć. To je razlog zašto se svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini obratio državni Olimpijski komitet. Pogođena je čitava sportska industrija i svi njeni sudionici kao što su sportisti, treneri, instruktori, zaposlenici u sportskim organizacijama, volonteri, sudije, delegati, fitnes klubovi, sportske dvorane i drugi, navodi se u pismu koje je Olimpijski komitet BiH uputio Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH te entitetskim i kantonalnim vladama. Ne samo da su izgubljeni direktni prihodi, nego i sponzorstva, te dotacije iz javnih izvora. Pri tome, fiksne troškove moraju plaćati što dovodi do toga da se sportistima, trenerima i zaposlenicima daju otkazi. Hoće li preživjeti do trenutka da stignu na red za pomoć na listi prioriteta vlasti?

Udruženja radnika u kulturi, umjetnosti, sportu nude i pojedinačna rješenja vlastima. Vlade do ovog trenutka nisu imale sluha. Tako su iz Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPU) BiH otvorenim pismom zbog rebalansa budžeta kakav je prihvaćen u Zastupničkom domu predložili da Vlada Federacije BIH donese mjere po kojima će u narednih godinu dana dati prednost članovima i članicama strukovnih Udruženja sa teritorije Federacije BIH u odnosu na druge umjenike iz inozemstva za angažiranje na poslovima koje mogu obavljati, a odnose se na grafički dizajn, unikatno oblikovanje, scenografiju, fotografiju, kostimografiju, marketing za koje Vlada Federacije BIH i resorna ministarstva budu imali potrebu.

Nevladine i humanitarne organizacije, organizacije civilnog društva također su ostale bez budžetskih transfera. I oni, kao i niz već pobrojanih uposlenika u njima, poreski su obveznici, uplaćuju doprinose na plaće svojih radnika, imaju redovne troškove za održavanje svojih djelatnosti. Nema zasad u nijednom planu pomoći onima koji su pogođeni posljedicama mjera za suzbijanje zaraze.

Pitanje transparentnosti

Kad nedostaje novaca za svakodnevni život, ko još brine za transparentnost. Ali važno je znati da rebalans entitetskog budžeta nije objavljen na zvaničnim stranicama ni Ministarstva finansija, ni Vlade, ni Parlamenta. U vanrednim okolnostima, u skraćenim procedurama, na online sjednici Zastupničkog doma koja je bila sve, samo ne sjednica dostojna zakonodavnog tijela, transparentnost je ključno oružje vlasti koja se hoće predstaviti ozbiljnom i sposobnom.

Ako dio uposlenika službi fizički nije bio na poslu, operativni poslovi postavljanja dokumenata na jednu od stranica mogli su biti obavljeni od kuće. Tako da opravdanja nema, osim ako to ne pokazuje odnos vlasti prema javnosti o čijim je glavama koliko jučer odlučivala. Povjerenje će se početi vraćati onog trenutka kad ljudi na vlasti shvate da im se ne vjeruje.

A takav odnos običnog puka izazvali su svojim dnevno-političkim, kalkulantskim potezima, tretirajući narod „ćoravom mačkom koju svežeš kanapom i vučeš gdje hoćeš“.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera