Oglasi

Sve o Jugoslaviji na jednom mjestu

Izložba "Jugoslavija od početka do kraja", postavljena u Beogradu, početak je većeg regionalnog projekta.

Historičari iz regije pokušali su na jednom mjestu prikazati historiju Jugoslavije.

Izložba "Jugoslavija od početka do kraja", koja je bila u pripremi tri godine, postavljena u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu, pokriva period od Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, preko socijalističke Jugoslavije, do razdruživanja.

Zastupljene su teme od politike i privrede, do proizvoda i brendova.

Kako je iz Beograda izvijestio reporter Al Jazeere Marko Subotić, to je prva cjelovita izložba o prošlosti zajedničke države.

Regionalni projekat

Organizatori kažu da je ovo tek početak i da slijedi dopunjavanje stalne postavke Muzeja.

"Na prostoru bivše Jugoslavije nema kompletne izložbe koja bi problematizirala zemlju koja je nastala 1918. i raspala se 90-tih. Uglavnom imamo nacionalne povijesti, nacionalne izložbe", kaže historičar Hrvoje Klasić.

Izložbu je postavilo nekoliko historičara iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Nije im bio cilj da hronološki prikažu događaje, već fenomene i elemente koji su obeležili jednu državu - od Ustava, preko atentata, političkih previranja, do brendova.

"Ova izložba bi kod nekih posetilaca mogla da proizvede i jugonostalgiju, jer će na jednom mestu videti i nešto što će ih podsetiti na stara vremena - od Elanovih skija, preko uspomena sa sarajevske Olimpijade, do raznih poklona koje je Josip Broz Tito dobijao od stranih državnika", kazao je Subotić.

Tu je sablja koju je Staljin poklonio Titu, posuda za voće, poklon od etiopijskog cara Haila Selasija, ali i statue koje su pravljene u čast Jugoslavije.

"Uvek se vratimo u mladost. Imate figure koje su sa udarnicima, sa značkama. Koliko je tu bilo entuzijazma, koliko je tu bilo poštenja, a sada, strašno", kaže posjetilac izložbe Mića Romić.

Pomiješana osjećanja

"To je poseban sentiment, sada kad pogledate neke delove kompasa", dodaje Jelena Knežević. "Pa one tačkice za hranu sto sam videla. Pa kako smo išli napred ,ne znajući pozadinu svega."

Ni ministar kulture Srbije  Bratislav Petković nije ostao ravnodušan gledajući eksponate postavljene na 1.600 kvadratnih metara Muzeja.

"Svi ovi eksponati bude razna sećanja -  možda nekom i emocije. Nekom se to dopada, nekom ne. Ovo je Muzej koji ima stvarno bogatu zbirku i ovo je samo mali deo onog što muzej poseduje", kaže on.

Klasić kaže kako je jedna recenzija bila da je na izložbi sve prikazano "previše bijelo", a druga da je "previše crno".

"Tako da vam je to stvar pogleda. Onaj ko je zbog pjevanja pjesme završio u Staroj Gradišci, njemu očito ni Elan kao brend, niti Titova putovanja, niti uspjesi košarkaša ne bude pozitivna sjećanja i ne mogu mu pobiti ono što je proveo u zatvoru zbog pjevanja pjesme", kaže Klasić.

Kustoskinja Ana Panić najavljuje da će se izložba još razvijati i dopunjavati.

"Dolaziće studenti iz Srbije i regiona. Iz Hrvatske smo već dogovorili sa nekim profesorima da dobijemo što više reakcija da bismo mogli da poboljšamo i napravimo zaista vrednu stalnu postavku", ističe ona.

Izložba o historiji Jugoslavije bit će obogaćena i kulturno-sportskom postavkom, što neki smatraju najznačajnijim proizvodima bivše zemlje.

Izvor: Al Jazeera
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.