Sve manje nade za 200 nestalih migranata

U operaciji spašavanja učestvuje sedam brodova, kao i helikopteri (EPA)

Spasilački timovi koji tragaju za nestalima posle potonuća broda u Sredozemnom moru kod obale Libije sa 600 ilegalnih afričkih migranata saopćili su u četvrtak da ne očekuju da će naći još nekog preživjelog.

UNHCR je saopćio da je spašeno skoro 400 osoba, a italijanska obalska straža je do sada pronašla tijela 25 migranata.

U operaciji spašavanja učestvuje sedam brodova, kao i helikopteri, prenose agencije.

Prema navodima irskih vlasti, čija mornarica učestvuje u akciji, spaseno je 367 osoba, među kojima 12 žena i 13 djece.

Glasnogovornik UNHCR-a u Italiji Federico Fossi izjavio je agenciji AFP da je šest osoba, među kojima i beba, prebačeno na italijanski otok Lampedusa.

Brod s migrantima u srijedu je zapao u poteškoće 15-ak nautičkih milja od libijske obale, kada je i uputio poziv u pomoć, na koji je odgovorila sicilijanska obalska straža.

Brza reakcija spasilaca

Prevrnuo se kada je na vidiku bio prvi spasilački brod.

Francuski mediji su prenijeli da su spasilačke operacije odmah pokrenute i omogućile su da se iz vode izvuče više od 100 preživjelih, a izvukla su ih dva broda koja su patrolirala u toj zoni, jedan koji koriste “Ljekari bez granica” i jedan koji pripada irskoj mornarici.

Fossi je ranije rekao da se brod prevrnuo i potonuo zato što je bio napravljen od metala i izrazio zabrinutost da su mnogi ljudi ostali zaglavljeni u olupini.

Sredozemno more je najsmrtonosnija granična oblast u svijetu za migrante.

Njih više od 2.000 ove godine je izgubilo život u pokušajima da se brodovima domognu Evrope, a tokom cijele prošle godine taj smrtni bilans je iznosio 3.279 ljudi, saopćila je Međunarodna organizacija za migraciju.

Izvor: Agencije