Sve manje kupaca za skupocjene umjetnine

Vrijednost svjetskog tržišta umjetninama procjenjuje se na 70 milijardi dolara. Nakon ekonomske krize, ovaj sektor se oporavio veoma brzo, a vrijednost nekih umjetnina udvostručena je u samo nekoliko godina.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da bi uskoro moglo doći do ozbiljnog pada vrijednosti na tržištu, nakon pada cijena nafte.

Aukcija u kući Christie's je prodaja rezervirana isključivo za superbogate.

Djela Picassoa, Dalija, Chagalla i ostalih majstora moderne umjetnosti prodaju se za milione dolara. Mnoge umjetnine kupuju bogati Kinezi, zbog kojih su cijene i dalje visoke.

Prošle godine jedno Picassovo djelo oborilo je rekord, a kupac je ostao anoniman.

Skupocjene umjetnine roba su kojom se trguje, ali stručnjaci upozoravaju da je tržište na klimavim nogama.

„Mnogi stručnjaci su predviđali pad prodaje i mislim da je ova godina prekretnica. Vrhunac je dostignut prošle godine u maju. Hoće li propasti? Mislim da neće, ali cijene će sigurno padati. Mislim da smo svjedoci tog trenda“, navodi Georgina Adam, stručnjakinja za trgovinu umjetninama.

Christie's je prošle godine prodao umjetnine u vrijednosti 7,4 milijarde dolara, milijardu manje od 2014. godine. Pad cijena nafte i zabrinutost zbog usporavanja kineske ekonomije brinu svijet bogatih.

Previše umjetnina

Ali manje komercijalne galerije, koje izlažu na Sajmu umjetnina u Londonu, su na udaru.

„Galerije sada imaju problem. Previše je umjetnina, a premalo kupaca spremnih da rizikuju kupujući djela novih ili manje poznatih autora. Mnoge galerije su prisiljene da smanje cijene, a neke su prestale sa radom“, javlja reporter Al Jazeere Neave Barker.

„Teško je, jer su cijene poslovnog prostora u Londonu ogromne i male se galerije teško mogu održati u centru Londona. To je najveća opasnost za nove galerije, što je zaista tužno, jer ne mogu poslovati i podržavati mlade umjetnike“, rekla je Sophie Hall, galerija Flowers.

Umjetnost i novac uvijek su išli ruku pod ruku. Ali s obzirom na to da bogati manje troše, cijelo tržište polako pada.

Izvor: Al Jazeera