Sve glasniji govor mržnje u Japanu

Širenje govora mržnje u Japanu privuklo je pažnju medija, ali i Vlade ove azijske države. Učestali su incidenti desničarskih grupa i govor mržnje upućen manjinama, naročito korejskoj i kineskoj. Nevladine organizacije pozivaju na donošenje strožijih zakona protiv te pojave.

Istupi desničarskih grupa u Japanu nekad su se svodili na izražavanje mržnje i prijetnje prema vladama Kine, Južne i Sjeverne Koreje, uglavnom zbog teritorijalnih i političkih sporova. No, u posljednje vrijeme su sve češće meta građani spomenutih država sa boravištem u Japanu.

“Kinezi i Koreanci u našoj državi imaju dobre poslove, za koje primaju dobre plate, i to na naš račun. Istovremeno, njihove države prijete nacionalnoj sigurnosti Japana i narušavaju naš teritorijalni suverenitet”, govori Hidetoshi Endo, član jedne desničarske grupe.

Vlada u Tokiju i japanski mediji počeli su obraćati više pažnje na ovaj problem nakon što su u posljednje vrijeme učestali incidenti u kojima obični građani šire govor mržnje prema manjinama u Japanu. Nevladine organizacije upozoravaju da bi ta pojava mogla uzeti maha, zbog nepostojanja krivičnog zakona kojim bi se počinioci tog djela sankcionirali.

“Teritorijalni sporovi Japana sa susjednim državama, kao i unutrašnja ekonomska kriza, kod nekih osoba izazivaju govor mržnje prema strancima. Vlasti moraju donijeti stroge zakone za suprotstavljanje tom fenomenu”, smatra profesor krivičnog prava Kim Sang Yun.

Otkaz zbog porijekla

Rijan Jun Son je Koreanac čija je porodica emigrirala u Tokio za vrijeme japanske okupacije Korejskog poluotoka. Iako je rođen i odrastao u Japanu, zbog svog porijekla je bio izložen brojnim problemima, a nedavno je dobio i otkaz na poslu.

“Radio sam u jednoj građevinskoj firmi. Poslodavac mi je rekao da bi firma mogla izgubiti priliku da radi na jednom projektu zbog toga što u njoj radi radnik korejskog porijekla te da je otkaz jedina opcija. Za mene je to bio veliki šok”, kazao je on.

Uprkos tome što je od Drugog svjetskog rata prošlo 70 godina, slučajevi rasizma i govora mržnje prema manjinama još su prisutni u Japanu. Bez rješavanja tog problema Japan neće moći otvoriti vrata imigrantima kako bi riješio problem negativnog prirodnog priraštaja

Učestalost govora mržnje u japanskom društvu u posljednje vrijeme, između ostalog, posljedica je ekonomskih problema i političkih tenzija između Japana i susjednih zemalja. Rješenje bi mogao biti zakon koji inkriminira tu pojavu.

Izvor: Al Jazeera