Sve dublji jaz među Latinoamerikancima

Jaz između bogatih i siromašnih u zemljama Latinske Amerike sve se više produbljuje, zaključak je novog izvještaja Ujedinjenih naroda (UN).

Najgora situacija je u Guatemali i Hondurasu, ali i u Kolumbiji, gdje je boravila i novinarka Al Jazeere Lucia Newman.

Isti grad, ista ulica, ali dva različita svijeta. Dobrodošli u Kolumbiju.

Razlika između bogatih i siromašnih ovu zemlju odvaja od ostalih zemalja zapadne hemisfere.

Dvadeset posto najsiromašnijeg stanovništva zarađuje 13 puta manje od 20 posto najbogatijeg sloja društva.

“Imamo sjajan život, ali živimo u balonu”, rekla je bogata stanovnica ulice.

Druga stanovnica bogatog dijela ulice je dodala: “Oni najsiromašniji su i najsretniji.”

Amparo Ramirez se ne bi složila. Ona i njen 14 godišnji sin hodaju s veš mašinom, koju iznajmljuju za 2,5 dolara za tri sata korištenja stanovnicima najsiromašnijeg kvarta u Bogoti.

Rentanje veš mašine

“Ovde živi jedan od mojih klijenata”, kazala je Ramirez.

Amparo se iz sela gdje je rođena doselila u Bogotu prije 11 godina, nakon što joj je jedna paravojna formacija ubila supruga.

Kada ne renta veš mašinu, ona šije. Ponekad i do četiri ujutro, samo kako bi skupila dovoljno novca da plati kiriju.

Amparo Ramirez je još rekla: “Moj sin nije završio školu, zato što ne možemo priuštiti njegovo obrazovanje. Tako da sad pomaže meni.”

Devetnaestogodišnji Jaime od svoje 14 godine radi šest dana u sedmici za 220 dolara mjesečno.

Žuljevite ruke

Na rukama pokazuje žuljeve koje je dobio praveći drvene kutije. Kaže kako mu rad ne smeta, jer tako se ostala braća i sestre mogu školovati.

“Za Kolumbiju se često kaže kako je to najstarija demokratija Latinske Amerike. No, oružani sukobi u ovoj zemlji trajali su posljednjih 50 godina. To je zemlja gdje je 10 posto stanovništva raseljeno zbog sukoba i gdje jedan posto bogatih posjeduje više od polovine zemlje”, kaže Newman.

Nejednakost se ne mjeri samo po prihodu. Član kongresa Ivan Cepeda tvrdi da se ona ogleda i u pristupu državnim institucijama.

Cepeda je izjavio: “Siromašni nemaju pristup javnim servisima, pravnom sistemu, a pojedini nisu čak u mogućnosti izvaditi ličnu kartu. Oni kao građani ne postoje.”

Začarani krug nejednakosti se prenosi sa generacije na generaciju, što Amparo Ramirez i njena djeca osjete svakog dana na vlastitoj koži.

Izvor: Al Jazeera