Sve bolji i sadržajniji odnosi Emirata i Izraela

Izrael nastoji poboljšati odnose s arapskim zemljama učešćem na manifestacijama koje se održavaju u UAE-u (EPA)

Visoka delegacija izraelskog Ministarstva pravde stigla je u nedjelju u Abu Dhabi, glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, kako bi prisustvovala Međunarodnoj konferenciji o borbi protiv korupcije.

Također se nastavljaju pripreme za izraelsko učešće na Svjetskoj izložbi 2020. u emiratu Dubai, što govori o ubrzavanju tempa normalizacije odnosa između Izraela i nekih arapskih zemlja, posebno UAE-a.

Izraelski list Yedioth Ahronoth objavio je na svom portalu da delegaciju, koju čine visoki zvaničnici iz krivičnog i međunarodnog odjela Državnog tužilaštva, predvodi Dina Zilber, zamjenica glavnog državnog tužioca.

‘Stav domaćina odličan’

To se događa u vrijeme kada se Izrael sprema za učešće na Svjetskoj izložbi 2020. u Dubaiju, u nadi da će mu to prisustvo pomoći da ubrza uspostavljanje odnosa s arapskim svijetom.

Izraelski paviljon na arapskoj izložbi, kako zvaničnici kažu, predstavljat će jedinstvenu priliku za ubrzavanje tempa normalizacije odnosa i komunikaciju s običnim arapskim građanima.

Elazar Cohen, novoimenovani povjerenik Izraela za Expo 2020. u ime Ministarstva vanjskih poslova, izjavio je da su “arapski i muslimanski posjetioci ono što izložbi daje dodatnu važnost za nas”.

“Stav domaćina je odličan”, dodao je.

Prije toga izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da učešće njegove zemlje odražava “stalni napredak u normalizaciji odnosa s arapskim zemljama”.

Prema riječima generalnog direktora Ministarstva vanjskih poslova Yuvala Rotema, izložbena dvorana pružit će posjetiocu interaktivno, multimedijsko iskustvo, koje prikazuje “izraelski duh i kulturu” na različitim poljima, bilo da je riječ o vodi, medicini ili informacijskim tehnologijama.

‘Povećanje izraelskog prisustva’

“Poludiplomatsko prisustvo izraelskog krila u Dubaiju jedno je od više događanja koja imaju kumulativni efekt”, rekao je Dore Gold, bivši generalni direktor izraelskog Ministarstva vanjskih poslova.

Gold je spomenuo i sportska takmičenja te otvaranje izraelskog predstavništva u Međunarodnoj agenciji za obnovljive izvore energije 2015, čije je sjedište u Abu Dhabiju.

“Ovo nije normalizacija nego povećanje izraelskog prisustva”, smatra Gold.

Izvor: Agencije