Oglasi

Svazi izabrao ženu za biskupa

Anglikanska crkva izabrala je za biskupa Ellinah Wamukoyu i ona je prva žena u Africi kojoj je povjerena ta dužnost.
Imenovanje žene za biskupa predstavlja poseban trenutak za sve žene u Svaziju i šire, tvrde aktivistiEPA

Anglikanska crkva u Svaziju imenovala je prvu ženu za biskupa u Africi.

Ellinah Wamukoya (61), koja je za biskupa izabrana u subotu, izjavila je da će njen glavni cilj biti da crkvi donese integritet.

"Pokušat ću biti majčinski aspekt Boga. Majka je brižna osoba, ali majka, istovremeno, može biti jaka u svemu što radi", rekla je Wamukoya.

Crkva Engleske, koja je državna kršćanska crkva u Engleskoj i "majka crkva" Anglikanske zajednice, u utorak glasa o tome hoće li konačno dozvoliti ženama da budu birane za biskupe.

Sestrinske crkve, anglikanske crkve u Australiji, Novom Zelandu i Sjedinjenim Američkim Državama, već imaju žene biskupe.

Doo Aphane, aktivista za rodne odnose, kazao je da imenovanje žene za biskupa predstavlja poseban trenutak za sve žene u Svaziju i šire.

"To je pobjeda za žene, u Svaziju i Africi, zato što Wamukoya nije imenovana po zadatku ni zato što je žena, već zato što je sposobna", rekao je Aphane.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.