Svaki treći napad na novinare na Balkanu dogodi se u Srbiji

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara bilježi napade na medijske profesionalce i medije (Al Jazeera)

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara zabilježila je u posljednje četiri godine u svojoj bazi www.safejournalists.net 625 napada na medijske profesionalce i medije, od čega je čak 221 zabilježen u Srbiji, prenosi Beta.

Predstavnici članica Regionalne platforme tim su povodom u Vrčinu, nedaleko Beograda, posjetili novinara Milana Jovanovića, kojem je prije godinu dana zapaljena kuća, i iskazali mu poštovanje zbog borbe koju vodi u razotkrivanju korupcije i kriminala, objavilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Izrazili su žaljenje zbog svega što su Jovanović i njegova supruga doživjeli u poslednjih godinu dana zbog njegovog rada, a dali su podršku i uredniku portala Žig info iz Grocke Željku Matorčeviću koji je brutalno fizički napadnut, takođe zbog tekstova o korupciji u lokalnoj vlasti.

Organizacije koje zastupaju više od 8.000 novinara

Izvršni direktor Udruženja novinara Makedonije Dragan Sekulovski naglasio je da će Platforma ovaj slučaj pratiti do zatvaranja i nastaviti da insistira na zaustavljanju prakse nekažnjivosti napada na novinare.

“Osim izraza solidarnosti, poručujemo novinarima koju su napadani i prijeti im se da nisu sami. Tu smo da zajedno poručimo i svima koji napadaju novinare da to nije dobra ideja i da će snositi posljedice zbog toga”, rekao je Sekulovski.

Mrežu čine organizacije koje zastupaju više od 8.000 novinara i medijskih radnika: Udruženje/udruga BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje novinara Kosova, Sindikat medija Crne Gore i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Izvor: Agencije