Oglasi

Svaki deseti vijećnik u Srbiji 'preletač'

Od 6.566 vijećnika u 107 gradova i općina njih 657 odlučilo je promijeniti stranku u protekle tri godine, pokazuju rezultati organizacije CRTA.
Najviše 'prelijetanja' bilo je u Srpsku naprednu stranku i Socijalističku partiju SrbijeEPA - Ilustracija

Svaki deseti vijećnik u općinskim i gradskim vijećima u Srbiji promijenio je u protekle tri godine stranku, a najčešći "preleti" bili su u vladajuću koaliciju, javlja Beta pozivajući se na istraživanje Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Ta je nevladina organizacija provela istraživanje Ko je na vlasti, prema kojem je od 6.566 vijećnika u 107 gradova i općina njih 657 odlučilo promijeniti stranku.

I po četiri 'preleta' u tri godine

Istraživanje je pokazalo da je najviše "prelijetanja" od 2016. do 2019. godine bilo u Srpsku naprednu stranku i Socijalističku partiju Srbije.

CRTA je došla i do podataka da je "top pet preletača" u prosjeku imalo četiri prelijetanja iz stranke u stranku.

Stranački prelasci najčešći su u Beogradu, Zaječaru, Kragujevcu, Preševu i Negotinu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.