Svaki Amerikanac će se moći vakcinisati protiv COVID-a 19 do aprila

Američka vlada odabrala je tri kandidata za finansiranje tri faze ispitivanja u okviru operacije Warp Speed (EPA)

Bit će dovoljno vakcina protiv korona virusa za “svakog Amerikanca” koji bude želio primiti do marta/aprila 2021. godine, rekao je najviši američki zdravstveni zvaničnik.

Američki sekretar za zdravstvo i socijalne usluge Alex Azar rekao je da bi do kraja godine moglo biti spremno do 100 miliona doza vakcine.

“Dobra vijest je da činimo sve što možemo kako bismo osigurali da imamo zalihe”, rekao je Azar na virtualnoj konferenciji Goldman Sachs Healthcare.

U kliničkim ispitivanjima širom svijeta postoji oko 40 različitih vakcina protiv korona virusa. Nekoliko američkih kompanija razvija vakcine koje su trenutno u ključnoj fazi tih kliničkih ispitivanja, javio je BBC, prenosi Fena.

Tri kandidata

Američka vlada odabrala je tri kandidata za finansiranje tri faze ispitivanja u okviru operacije Warp Speed, svog plana za ubrzavanje dobijanja vakcine protiv korona virusa.

U junu su američki regulatori rekli da bi vakcina morala zaštititi najmanje 50 posto vakcinisanih ljudi da bi se mogla smatrati efikasnom i odobrenom za upotrebu.

Ne postoji garancija da će bilo koji od kandidata proći taj test u periodu koji predlaže Azar.

Izvor: Agencije