Svađa s Melanijom Trump koštala funkcije Miru Ricardel

Rođena kao Mira Radielović u Kaliforniji, Ricardel je kći Petra Radielovića, poduzetnika porijeklom iz srednjobosanske općine Breza (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump namjerava smijeniti zamjenicu savjetnika za nacionalnu sigurnost Miru Ricardel nakon što se zavadila s prvom damom Melanijom Trump, potvrdili su agenciji Reuters dva izvora upoznata sa slučajem.

Prva dama se požalila predsjedniku kako nije zadovoljna kako se prema njoj odnosi Mira Ricardel, koja je hrvatskog podrijetla, bivša ravnateljica Boeinga koja je radila u Trumpovoj predsjedničkoj kampanji i koju je ove godine savjetnik za nacionalnu sigurnost odabrao za svoju zamjenicu.

Izvori su rekli kako je Melanija Trump otvoreno zatražila od Trumpa da otpusti Ricardel.

Glasnogovornica ureda prve dame rekla je kako je Melanija Trump zatražila da Bijela kuća prekine veze s Mirom Ricardel.

“Stajalište je ureda prve dame da ona više ne zaslužuje čast da radi u Bijeloj kući”, rekla je glasnogovornica Stephanie Grisham.

‘U lošim odnosima s mnogima’

Jedan od Reutersovih izvora je rekao kako se spor između prve dame i zamjenice savjetnika za nacionalnu sigurnost pojačao zbog posjeta Melanije Trump Africi u listopadu.

Izvor je rekao kako je Melanija Trump osjećala da Ricardel nastoji pružiti joj manje vladinih resursa u potpori njezina posjeta Africi. 

Izvor upoznat s radom Ricardel u Bijeloj kući je rekao kako je ona bila u lošim odnosima s mnogima u Vijeću za nacionalnu sigurnost i “nekako udaljila od sebe svakoga” osim Johna Boltona, veterana konzervativnog stručnjaka za vanjsku politiku koji je neposredni nadređeni Ricardel.

Jedan od izvora upoznat s ovom spletkom u Bijeloj kući, prenosi Reuters, rekao je da su napetosti počele rasti do točke krize prije oko mjesec dana i da su učinjeni ozbiljni, očito neuspješni, napori da se spor smiri.

Hrvatski korijeni

Vjeruje se da Ricardel ne voli ni ministar obrane Jim Mattis, rekli su Reutersu sadašnji i bivši dužnosnici.

Rođena kao Mira Radielović u kalifornijskoj Pasadeni, Ricardel je kći Petra Radielovića, poduzetnika podrijetlom iz srednjobosanske općine Breza koji je preživio Bleiburg nakon čega je preko Austrije iselio u Njemačku, a potom u SAD.

Kao zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika Trumpa ona je bila najviše rangirana Hrvatica u američkoj administraciji.

Od 2001. do 2003. bila je zamjenica pomoćnika ministra obrane za pitanja međunarodne sigurnosti. 

Izvor: Agencije