‘Švabo iz Sarajeva’ nagrađen na Zlatiboru

Sa dodjele nagrada na Festivalu sportskog filma na Zlatiboru (Ustupljeno Al Jazeeri)

Film Sabahudina Topalbećirevića “Švabo iz Sarajeva”, rađen u produkciji Al Jazeere Balkans, dobitnik je nagrade za najbolji film o ličnosti u sportu na Međunarodnom festivalu sportskog filma na Zlatiboru.

U novootvorenoj dvorani Kulturnog centra Zlatibor večeras je u svečanoj atmosferi završen 8. Međunarodni festival sportskog filma.

Bogdan Boša Tanjević dobitnik je nagrade za životno djelo.

U obrazloženju žirija navedeno je da je ovo „topla i autentična priča sa dragocjenim svjedočanstvima o Ivici Osimu, legendarnom fudbaleru sarajevskog Željezničara i jugoslovenske reprezentacije, kasnije još legendarnijem treneru njegovog ‘Želje’, državne selekcije Jugoslavije, ‘Šturma’ iz Graca do neizbrisivog traga u Japanu. Divna karijera o divnom čovjeku koji u svemu ispunjava kriterijum za nagradu ‘ličnost u sportu’.”

‘Ne mogu Sarajevo istjerati iz sebe’

Nakon prošlogodišnje projekcije filma na međunarodnom sportskom simpoziju “Simposar 2018” Ivica Osim je rekao:

“A što se mene tiče, na kraju, kada sačekate kraj karijere, dobijete štap i čuvaj se za štap i koliko izdrži. Ovo je taman prije Bara [gradsko groblje u Sarajevu], oproštaj, tako mu dođe. Moja je još jedino želja da se češće sastajemo, volio bih da to budu bivši igrači Sarajeva i Želje, da razgovaramo, jer razgovor pomaže. Želim se zahvaliti svima na govorima, iako ste malo pretjerali, ali dobro…”, kazao je on.

“Ja mogu nekako izaći iz Sarajeva, ali ne mogu nikako Sarajevo istjerati iz sebe”, zaključio je Osim.

Autor filma Sabahudin Topalbćirović rekao je da mu je drago i da je zadovoljan da je Švabo iz Sarajeva već drugi film koji je dobio ovu nagradu, jer je prije dvije godine na ovom festivalu nagrađen i njegov film o Draganu Džajiću koji također radio u produkciji Al Jazeere Balkans.

Izvor: Al Jazeera