SUV automobili veliki izvor zagađenja zraka

Više od 200 miliona automobila SUV danas kruži svijetom, dok ih je 2010. godine bilo 35 miliona (EPA)

Modeli automobila kategorije SUV (Sport and Utility Vehicle), popularna kombinacija elemenata terenskih vozila i putničkih automobila, bili su drugi najveći izvor emisije ugljen-dioksida u svijetu od 2010. do 2018. godine, upozorio je direktor Međunarodna agencija za energiju – IEA Fatih Birol.

“Proizvođači automobila ulažu mnogo novca u električne automobile, ali na tržište iznose sve više modela SUV”, rekao je on u Parizu, na međunarodnoj konferenciji o “elektrifikaciji energije”, prenosi Beta.

“Električni automobili napreduju snažno. U svijetu ih ima oko šest miliona (…) Ali, da li je to sinonim za ‘dekarbonizaciju’? Apsolutno ne”, kazao je Birol, primijetivši da je polovina električnih vozila svijeta “u samo jednoj zemlju Azije, u Kini”, koja dvije trećine električne energije proizvodi u elektranama na ugalj.

Više od 200 miliona vozila

“Električni automobili nisu panakeja. Preduvjet mora biti dekarbonizacija energetskog sistema”, rekao je Birol.

Pored toga, “prava zvijezda automobilske industrije nije električni automobil, već́ SUV – u 2010. godini 18 posto prodatih automobila u svijetu bili su SUV, a 2018. godine bilo ih je više od 40 posto”.

“Rezultat toga je da su u posljednjih deset godina automobili SUV drugi najveći izvor rasta emisije ugljen-dioksida”, dodao je, pa su oni na listi zagađivača iza sektora energetike, ali prije teške industrije (čelik, cement…), teških kamiona ili avijacije.

Više od 200 miliona automobila SUV danas kruži svijetom, dok ih je 2010. godine bilo 35 miliona.

Taj trend postoji svugdje, navodi IEA u dokumentu objavljenom u utorak.

Uglavnom znatno teža i manje aerodinamična, vozila SUV troše za četvrtinu više energije u odnosu na automobil srednje veličine, kaže se u tom izvještaju.

Teže ih je elktrificirati

Zato su vozila SUV bila jedini izvor povećane potražnje automobilske industrije za naftom između 2010. i 2018. godine.

Povećanje potrošnje zbog vozila SUV je u velikoj mjeri nadmašilo povećanje efikasnosti manjih automobila i uštedu goriva, kao i uštedu korištenjem električnih automobila.

“Ako apetit potrošača za SUV i dalje bude rastao tempom kao u proteklom desetljeću, ti automobili bi svjetskoj potražnji za naftom do 2040. godine dodali skoro dva miliona barela nafte dnevno, poništavajući uštedu koju bi do tada donijelo 150 miliona električnih automobila”, upozorava se u izvještaju.

Uz to je IEA ukazao da je “veće i teže automobile poput SUV-a teže i elektrificirati”.

Izvor: Agencije