Suu Kyi posjetila sela Rohinja i pozvala ljude da se ‘ne svađaju’

Glasnogovornik Vlade Rakhine rekao je da je Suu Kyi u posjeti ovoj državi da 'pokaže da postoji stabilnost u regiji' (EPA)

Mijanmarska čelnica Aung San Suu Kyi u četvrtak je prvi put posjetila područja pogođena etničkim nasiljem iz kojih je pobjeglo stotine hiljada Rohinja muslimana te uputila poziv ljudima da se “ne svađaju”.

Suu Kyi je, uz velike mjere sigurnosti, poletjela vojnim helikopterom iz Sittwe, glavnog grada države Rakhine, i stigla u selo Maungdaw, područje koje bilježi najveći egzodus muslimana.

Reporterka Al Jazeere Florence Looi izvještava iz Yangona, mijanmarskog najvećeg grada, da je glasnogovornik Vlade Rakhine rekao da je Suu Kyi u posjeti ovoj državi da “pokaže da postoji stabilnost u regiji”.

U Bangladeš pobjeglo 600.000 Rohinja

“Vlada pokušava ‘pogurati’ priču da su mir i stabilnost postignuti u državi Rakhine nakon dva mjeseca od ponovnog pokretanja vojne ofanzive, koja je počela 25. augusta”, javlja Looi.

“Navodno je Suu Kyi odgovarala na pitanja nekoliko Rohinja u selu i njen savjet njima je bio: ‘Kada se suočite s problemom, morate o tome obavijestiti Vladu”, dodala je.

Međutim, reporterka Al Jazeere kaže da izjave Rohinja ukazuju na drugačije stanje.

“Još planiraju da pobjegnu u Bangladeš, jer mnogi osjećaju da ne mogu mirno živjeti u državi Rakhine. Boje se za život i znaju šta se desilo susjednim selima. Ljudi su još zaglavljeni u takozvanim tampon-zonama između Mijanmara i Bangladeša. Ostavljeni su u veoma neizvjesnoj situaciji”, izvještava Looi.

Od augusta je više od 600.000 Rohinja u većinski budističkom Mijanmaru pobjeglo pred etničkim nasiljem vojske u susjedni Bangladeš.

Mijanmar je pokrenuo vojnu operaciju nakon što je nekoliko pripadnika Rohinja napalo vojne i policijske punktove u državi Rakhine.

UN: Izvršeno je etničko čišćenje

Prema informacijama posmatračke grupe Arakan Project, Suu Kyi je razgovarala s ljudima i rekla im da moraju živjeti u miru, da će im država pomoći i da se ne bi smjeli svađati između sebe.

Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade za mir, našla se na udaru kritika međunarodne zajednice jer se nije više zauzela za Rohinje i što je propustila čvršće suprotstaviti se vojsci koja je, kako tvrde Ujedinjeni narodi, izvršila “etničko čišćenje”.

Suu Kyi, koja ne kontrolira vojsku, kasnije se više posvetila toj krizi, pišu agencije.

Izvor: Agencije