Suu Kyi osvojila mjesto u Parlamentu

Lauretkinje traže da se odgovorni izvedu pred lice pravde, u ovom slučaju pred Međunarodni krivični sud (EPA)

Aung San Suu Kyi, opozicijska liderka u Mijanmaru, zvanično je izabrana za zastupnicu u donjem domu Parlamenta, dok je njena stranka Nacionalna liga demokrata osvojila veliku pobjedu na historijskim izborima u toj zemlji. 

Suu Kyi je pozvala na razgovore vodeće članove Partije jedinstva, solidarnosti i razvoja, koju podržava vojska, što će biti, kako je rekla, prava pobjeda za opoziciju.

Izborna komisija objavila je da je ta dobitnica Nobelove nagrade za mir osvojila mjesto u Parlamentu te NLD sada ima 134 mandata u donjem domu od 149, koliko je zvanično najavljeno. 

NLD je prije govorio da očekuje da će osvojiti 80 posto mjesta, a Suu Kyi je pozvala predsjednika Theina Seina, predsjednika Parlamenta Shwea Manna i generala Min Aung Hlainga da se sastanu i razgovaraju o rezultatima izbora.

“Važno je provesti volju naroda na miran način za dobrobit naše zemlje”, napisala je u pismu adresiranom na ta tri zvaničnika.

Utjecaj vojske u zemlji

Vojska je predala vlast polucivilnoj vladi 2011. godine, ali još dominira u politici nakon nekoliko decenija vlasti.

U Parlamentu je 25 posto mjesta rezervirano za vojsku.

NLD je na izborima 1990. godine osvojio 392 od 492 mjesta, no rezultate je poništila vojna hunta, stavljajući Suu Kyi u kućni pritvor, u kojem je provela skoro 20 godina.

Oslobođena je 2010. godine, nekoliko mjeseci prije nego što je vojska predala vlast polucivilnoj vladi bivših generala koji su počeli reforme, otvorili vrata za izlazak iz međunarodne izolacije i održali izbore, koje je NLD  bojkotirao.

Čak iako je njena stranka pobijedila, Suu Kyi ne može postati predsjednica, prema Ustavu te zemlje, jer je udata za državljanina Velike Britanije i njena djeca imaju britanske pasoše.

Izvor: Al Jazeera