Suu Kyi osudila nasilno rasturanje protesta

Seoski aktivisti i budistički monasi suprotstavljaju se otvaranju rudnika bakra (AP)

Šefica opozicije u Mijanmaru Aung San Suu Kyi u petak je kritizirala nasilno rasturanje protesta zbog izgradnje rudnika na sjeveru zemlje i rekla da javnost očekuje objašnjenje za nasilje u kome je povrijeđeno na desetine ljudi, uključujući budističke monahe.

Istovremeno, ona je, u govoru upućenom seljacima, ukazala da će demonstranti morati prihvatiti kompromis da bi se očuvao obraz nacije.

Lokalno stanovništvo je Suu Kyi, koja je sada poslanica Parlamenta poslije godina provedenih kao politički prognanik u kućnom pritvoru, priredilo veličanstven doček u gradu Monywa.

Stanovništvo šokirano napadima

Lokalno stanovništvo je šokirano brutalnim razbijanjem protesta od strane policije, prvom takvom postupku od kada su na vlasti reformističke snage predvođene predsjednikom Thein Seinom.

Suu Kyi je planirala da obiđe demonstrante, koji već duže vreme protestiraju, prije policijske akcije, a u petak je rekla da će pokušati da pregovara ili posreduje u sukobu oko rudnika, za koji demonstranti kažu da predstavlja ekološki, zdravstveni i društveni problem.

Govoreći pred masom od preko deset hiljada ljudi, Suu Kyi je rekla da nije željela konfrontaciju, ali da ljudi imaju pravo da pitaju zašto su vlasti reagirale tako nasilno protiv mirnih demonstranata, prenio je AP.

Seoski aktivisti i budistički monasi, koji se suprotstavljaju otvaranju rudnika bakra, su prije 11 dana upali i ulogorili se ispred zgrada rudnika. Policija je u četvrtak, uz upotrebu vodenih topova i šok-bombi, rasturila demonstrante. Tom prilikom je povrijeđen veći broj učesnika protesta.

Vlasti su ranije ove sedmice naredile demonstrantima da do srijede napuste rudnik, ili će policija preduzeti zakonske mjere.

Protesti iziritirali Vladu

Demonstranti, koji su podigli šest improviziranih logora u krugu novog rudnika u izgradnji, kažu da rudnik Letpadaung, u blizini grada Monywe, predstavlja opasnost po okolinu.

Međutim, glavni problem je, izgleda, što je za funkcioniranje rudnika potrebno preseliti stanovnike nekoliko okolnih sela, koji se tome protive.

Protest je najnoviji primjer povećane aktivnosti građana i suprostavljanja odlukama ranijih vojnih vlasti, otkad je reformski orijentirana Vlada Thein Seina stupila na čelo zemlje prošle godine.

Rudnik bakra je zajednički posao kineske firme i kompanije koju kontrolira vojska Mijanmara. Kina je glavni investitor i strateški partner Mijanmara, a podrška vojske je od presudnog značaja za stabilnost nove civilne Vlade.

Protesti oko rudnika su dosta iritirali Vladu Thein Seina, koja je upozorila da „oni mogu da obeshrabre strane investitore da ulažu neophodna sredstva u propalu privredu zemlje“.

Izvor: Agencije