Sutra konstituirajuća sjednica novog saziva Skupštine Crne Gore

Sjednicom će predsjedavati lider Demosa Miodrag Lekić (EPA)

Konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Crne Gore biće održana sutra u Podgorici.

Na prvoj sjednici nakon parlamentarnih izbora, održanih 30. aprila, biće izabran novi predsjednik i potpredsjednici Skupštine Crne Gore kao i predsjednik i članovi Administrativnog odbora, parlamentarnog radnog tijela zaduženog za izbore i imenovanja, javlja Anadolija.

Kako navode u crnogorskom parlamentu, prethodno će biti usvojen izvještaj Državne izborne komisije o rezultatima parlamentarnih izbora i verifikovani mandati zastupnika.

Državna izbora komisija Crne Gore (DIK) je objavila 14. septembra konačne rezultate parlamentarnih izbora, prema kojima su tri opoziciona saveza osvojila 41 zastupničko mjesto dok aktuelna vladajuća većina ima 40 mjesta u crnogorskom parlamentu.

Prema konačnim izbornim rezultatima koalicija “Odlučno – Demokratska partija socijalista – Milo Đukanović” osvojila 30 mandata od kojih jedan pripada Liberalnoj partiji koja je bila dio koalicije.

Opoziciona koalicija “Za budućnost Crne Gore” osvojila je 27 zastupničkih mjesta, od čega 18 pripada Demokratskom frontu koji čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Pokret za promjene i Demokratska narodna partija. Kao članice saveza “Za budućnost Crne Gore” Socijalistička narodna partija (SNP) imaće pet zastupnika, Ujedinjena Crna Gora jednog, a Radnička partija i Prava Crna Gora po jednog predstavnika. Nosilac liste Zdravko Krivokapić je taj opozicioni savez predvodio kao nestranačka ličnost.

Još nije odlučeno ko će biti šef parlamenta

Opoziciona koalicija “Mir je naša nacija” osvojila je 10 zastupničkih mjesta, od čega devet pripada Demokratskoj Crnoj Gori, a jedan Demosu. Opozicioni savez “Crno na bijelo” ima četiri zastupnika koja pripadaju građanskom pokretu URA.

Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate imat će po tri zastupnika, a Socijaldemokratska partija dva. U crnogorskom parlamentu po jednog predstavnika imat će Albanska lista “Sada je vrijeme” i koalicija “Jednoglasno”.

Poslovnikom Skupštine previđeno je da konstitutivnom sjednicom predsjedava najstariji zastupnik, a da mu pomažu najmlađi zastupnik i generalni sekretar Skupštine.

Sjednicom će predsjedavati lider Demosa Miodrag Lekić, a pomagaće mu najmlađi zastupnik iz saveza “Za budućnost Crne Gore“ Maksim Vučinić i aktuelni generalni sekretar parlamenta Aleksandar Jovićević. Novog predsjednika Skupštine treba da kandiduju tri opoziciona bloka koja imaju većinu u parlamentu. Na sastanku lidera tih saveza još nije odlučeno ko će biti kandidovan za šefa parlamenta. 

Nakon konstitutivne sjednice parlamenta predsjednik Crne Gore Milo Đukanović obavezan je da zakaže konsultacije sa predsjednicima parlamentarnih stranaka, kako bi najkasnije za 30 dana predložio mandatara za novi sastav Vlade Crne Gore. Nakon što predsjednik predloži mandatara on predlaže sastav Vlade o kome se glasa u parlamentu.

Ukoliko lideri partija predsjedniku države ne dostave ime mandatara sa potpisima podrške, on predlaže kandidata iz redova partije koja ima najviše mandata u parlamentu. Prema zvaničnim podacima Državne izborne komisije to je koalicija Demokratske partije socijalista i Liberalne partije koja ima 30 zastupnika. 

Izvor: Agencije