Sutkinja na čelu grčke privremene vlade

Borio sam se svom snagom za dobar sporazum s međunarodnim kreditorima, poručuje grčki premijer u ostavci (Getty Images)

Sutkinja Vrhovnog suda Grčke, Vassiliki Thanou, imenovana je za šeficu privremene vlade, do održavanja prijevremenih izbora, koji se očekuju sljedećeg mjeseca, saopćio je ured predsjednika države Prokopisa Pavlopoulosa.

Poslije neuspjeha posljednjeg pokušaja da se formira koaliciona vlada na sastanku sa liderima parlamentarnih stranaka, Pavlopoulosov ured saopćio je da je on obavezan da imenuje novu privremenu administraciju.

Članovi privremene vlade sutra će položiti zakletvu.

Thanou će postati prva žena na čelu grčke vlade, a zakletvu će položiti tokom dana, prenosi Srna.

Ublažavanje duga

Grčki premijer u ostavci Alexis Tsipras izjavio je ranije kako će prihvatiti ublažavanje duga Grčke ako pobijedi na izborima narednog mjeseca, ali nije spominjao i otpisivanje dugovanja koje je dugo vremena tražio.

Tsipras, koji se nada povratku na vlast uz apsolutnu većinu, rekao je jednoj grčkoj televiziji kako se zalaže za dulje periode otplate i niže kamatne stope na dug nakon što je Grčka osigurala novih 86 milijardi eura pomoći.

Ovaj put nije spominjao mogućnost otpisivanja duga, što je bilo obećanje tokom predizborne kampanje kada je izabran početkom godine, a čemu se Njemačka protivi.

Izjavio je i kako se “borio svom snagom za dobar sporazum s međunarodnim kreditorima”.

“Nisam imao pravo dočekati kraj mandata na mjestu premijera, imajući na umu da su se uvjeti potpuno izmijenili. Moja je savjest čista”, rekao je Tsipras u svom prvom intervjuu nakon podnošenja ostavke.

Govoreći o predstojećim izborima, rekao je kako “nema ništa protiv dati ljudima priliku za ocjenu onoga što jeste ili nije postigao”.

Bezuspješni pokušaji formiranja vlade

Kritizirajući one koji podržavaju izlazak Grčke iz eurozone, naveo je kako “ponovno uvođenje drahme nije revolucionarni ili ljevičarski izbor, ali nije ni realan izbor”.

“Bitka se mora voditi unutar Europe”, istaknuo je Tsipras.

On je prošlog tjedna podnio ostavku kada je izgubio parlamentarnu većinu zbog “pobune” u redovima Syrize, a u vezi sa zahtjevima povjerilaca.

Očekuje se da će u petak grčki predsjednik Prokopis Pavlopoulos raspisati izbore za 20. rujan.

Pavlopoulos je ponudio mandat za sastavljanje vlade već trojici lidera političkih stranaka, ali bezuspješno.

Po Ustavu, Pavlopoulos treba redom predavati mandat strankama za formiranje vlade koje bi osigurale povjerenje parlamenta.

One za to imaju trodnevni rok, a ukoliko ne uspiju, imenuje se “tehnička” vlada, kojoj je na čelu predsjednik Vrhovnog suda, i raspisuju se prijevremeni parlamentarni izbori.

Izvor: Agencije