Šutanovac: Nikolić huška na rat i podgrijava sukobe

Nikolić bi danas da šalje tuđu djecu u još jedan unaprijed izgubljeni rat, upozorava Šutanovac (Rade Preli? / Tanjug)

Čelnik Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio je da predsjednik Srbije Tomislav Nikolić “ratnohuškačkim izjavama podgreva dalje sukobe”.

“Umesto da smiruje strasti i javno opomene [premijera Aleksandra] Vučića zbog slanja nakaradnog šinobusa, on svojim ratnohuškačkim izjavama podgreva dalje sukobe i uvodi Srbe na Kosovu i Metohiji u nove rizike”, napisao je Šutanovac u izjavi poslanoj medijima.

Prema njegovim riječima, “Tomislav Nikolić se kao vojvoda dokazao kao kuvar na ratištu tokom devedesetih, dok bi danas da šalje tuđu decu u još jedan unapred izgubljeni rat”.

“Tamo gde se zbog njegove politike išlo tenkovima Srbi su se vraćali traktorima. Zato nam treba predsednik koji će biti kontrolor izvršne vlasti i vlade, ali i svetionik evropske budućnosti, kako građana, tako i Srbije”, dodao je Šutanovac.

Nikolić: ‘Na ivici sukoba’

Nikolić je u nedjelju izjavio kako će “svaki sledeći pokušaj privremenih institucija [na Kosovu] da izazovu sukob, poput događaja vezanih za voz, završiti loše”.

“Neka o tome razmišljaju i Albanci i njihovi sponzori. Mi ćemo postupati u skladu sa Ustavom Srbije, a Kosovo je međunarodnopravno deo Srbije”, rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, sve što se događalo u subotu, kad je iz Beograda prema Mitrovici poslan voz, koji je potom vraćen iz Raške, bilo je “na ivici sukoba”.

“Nije nam do rata, ali ćemo poslati i vojsku ako treba da bi zaštitili Srbe od potencijalnog ubijanja. Ako budu ubijali Srbe, poslaćemo i vojsku. Svi ćemo ići, i ja ću da idem – nije mi prvi put”, poručio je Nikolić.

Na vagonima koji su poslani iz Beograda na više jezika bilo je ispisano “Kosovo je Srbija”, a interijer je dekoriran freskama iz pravoslavnih manastira na Kosovu, koji su pod zaštitom UNESCO-a.

Izvor: Agencije