Susret najmoćnijih u sjeni sukoba SAD-a s Iranom i Kinom

Pažnja će biti usmjerena na američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog kineskog kolegu Xija Jinpinga (EPA)

Sastanak skupine G20, koji će biti održan tokom vikenda u japanskoj Osaki, organiziran je u uzavrelom ozračju obilježenom borbom SAD-a s Kinom za gospodarsku i tehnološku dominaciju i rastom napetosti s Iranom, konstatira AFP.

Među šefovima država i vlada, koji zajedno predstavljaju 85 posto svjetskog BDP-a, pozornost će kao i na prošlogodišnjem summitu u Buenos Airesu biti usmjerena na istu dvojicu – američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog kineskog kolegu Xija Jinpinga.

Dok Washington povećava carine na uvoz kineske robe i prijeti da će je uskoro cariniti svu robu, američki i kineski predsjednik planiraju u Osaki obnoviti dijalog.

Svjetski gospodarski rast mogao bi se zaustaviti zbog njihova sukoba, koji se intenzivirao zbog američkih sankcija kineskom divu Huaweiju.

Tek će se vidjeti hoće li Peking biti spreman učiniti neku gestu, ponajprije kada je riječ o tehnološkom sektoru, i hoće li Trump odustati od borbene gospodarske retorike koja mu je toliko draga u trenutku kad kreće u kampanju za reizbor 2020. godine, navodi francuska agencija.

Tri moguća rezultata

Po mišljenju Matthewa Goodmana iz Centra za strateške i međunarodne studije u Washingtonu, u Osaki su “moguća tri rezultata”.

Prvi je potpisivanje sporazuma, što nije vjerojatno, ali nije nemoguće kada je riječ o Donaldu Trumpu, bivšem građevinskom magnatu koji voli dogovore, ako je moguće dobro medijski praćene.

Drugi je potpuni fijasko, sve do otkazivanja sastanka. 

Treći, najvjerojatniji, jest “primirje” poput onog sklopljenog tijekom sastanka G20 u Buenos Airesu, koje je na kraju iznenada propalo.

Po mišljenju Alice Ekman, koja se bavi Kinom u Francuskom institutu za međunarodne odnose, “napetosti su takve da će, čak i ako se postigne dogovor, a to se danas ne može znati, one ostaviti traga”.

Problemi s Iranom

Sukob Washingtona s Iranom najteža je međunarodna kriza u ovom trenutku.

Kina je saveznica Teherana i jedan od glavnih uvoznika iranske nafte.

Europska unija i Rusija pozivaju da se poštuje međunarodni nuklearni sporazum sklopljen s Iranom 2015. godine, za koji Trump više ne želi ni čuti, a kojeg se sada želi riješiti i Iran.

Japan, kao domaćin sastanka G20, pokušao je posredovati, no to mu nije uspjelo.

Stoga se postavlja pitanje mogu li Europljani, zapetljani u teške interne pregovore oko vodećih dužnosti u Uniji i Europskoj središnjoj banci (ECB), te i sami meta trgovinskih “packi” SAD-a, imati utjecaja na spor koji se neumoljivo pogoršava, u svjetlu napada na tankere, srušeni dron i u posljednji tren otkazane američke zračne napade.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će se odvojeno sastati s Trumpom na margini sastanka G20 kako bi razgovarali o iranskom pitanju.

Sastanak G20 “ne treba postati klub za bilateralni sukob Kine i Sjedinjenih Američkih Država”, poručuju u međuvremenu iz ureda francuskog predsjednika.

Nove američke sankcije

SAD je u ponedjeljak uveo nove financijske sankcije najvišim dužnosnicima iranskog režima, uključujući ajatolaha Alija Khameneija.

“Nastavit ćemo povećavati pritisak na Teheran”, poručio je Trump.

Ta strategija odgovara Saudijskoj Arabiji, velikom iranskom regionalnom suparniku i članici G20, ali se nimalo ne sviđa Moskvi.

Vladimir Putin moći će o tome razgovarati s Trumpom u Osaki jer je ondje predviđen njihov bilateralni sastanak.

G20 neformalni je forum koji okuplja 19 najrazvijenijih zemalja svijeta i Europsku uniju.

Izvor: Agencije