Susret makedonskog i ruskog šefa diplomatije

Poposki i Lavrov: Makedonski ministar vanjskih poslova najavio je pojačanu saradnju s Rusijom (Reuters)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je nakon sastanka s makedonskim kolegom Nikolom Poposkim istaknuo kako je Makedonija važan partner za Rusiju, ne samo u bilateralnim odnosima, nego i rješavanju regionalnih pitanja, te da se Rusija protivi svakoj promjeni granica u Evropi, posebno na Balkanu.

Dva ministra potpisali su sporazum o otvaranju kulturnih centara u Moskvi i Skoplju te o planu konsultacija između dvaju ministarstva u ovoj i narednoj godini.

Makedonski ministar vanjskih poslova najavio je pojačanu saradnju s Rusijom u oblasti ekonomije te mogućnost direktnih ruskih ulaganja u Makedoniju.

“Razgovarali smo o bilateralnim odnosima, o saradnji dviju zemalja i perspektivama za unapređenje u svim sferama zajedničkog interesa. U dijelu ekonomske saradnje konstatirali smo da postoji velik potencijal, koji možemo valorizirati preko povećane biznis-prezentacije i povećanja mogućnosti za investiranje, nakon nekoliko uspješnih ruskih investicija u Makedoniji da se povećaju u sljedećem periodu. Razgovarali smo o većem otvaranju oba tržišta za finaliziranje projekata izgradnje kraka gasovoda Južni tok, kao i o gasifikaciji Makedonije”, kazao je Poposki.

Izvor: Al Jazeera