Susret lidera Rusije i Estonije poslije deset godina

Vladimir Putin je primijetio da je trgovinska razmjena između dvije zemlje opala 50 posto (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid sastali su se u četvrtak u Kremlju, što je prvi susret lidera dvije susjedne države poslije skoro jednog desetljeća.

“Prošlo je mnogo vremena od kada smo se posljednji put sastali”, rekao je Putin pozdravljajući estonsku predsjednicu u Moskvi.

On se prisjetio prethodnog rusko-estonskog sastanka na najvišem nivou prije desetak godina, a sam Putin se sreo s Kaljulaid “nedavno u inostranstvu”, prenosi agencija Tass.

Ruski predsjednik na početku razgovora primijetio je da je trgovinska razmjena između dvije zemlje opala 50 posto u posljednje dvije godine, zbog nedostatka kontakata na zvaničnom nivou, ali je dodao da ona ipak u prošloj godini bilježi manji porast, 17 posto.

Zajednički problemi u regiji

“Imamo zajedničke probleme u vezi s regijom oko Baltičkog mora. To su sigurnosni i ekološki problemi, kao i pitanja povezana s transportom”, naglasio je Putin.

“U principu, mnogo je zajedničkih tema ispred nas”, dodao je on.

Estonska predsjednica izrazila nadu da će njena posjeta Moskvi “unijeti svježinu” u rusko-estonske odnose.

“Nadam se da će otvaranje rekonstruirane ambasade Estonije u Moskvi unijeti svježinu u odnose dvije države. Moja posjeta Moskvi je znak da je Estonija spremna komunicirati sa susjedom”, napisala je Kaljulaid na svom Facebook profilu.

Ona je ranije u četvrtak učestvovala na ceremoniji otvaranja rekonstruirane estonske ambasade u Rusiji.

Izvor: Agencije