Suspenzije policajca zbog nasilja u Sobranju

Goran Živaljević tvrdi da je za boravak u Sobranju dobio odobrenje savjetnika za sigurnost predsjednika Makedonije (AP)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije potvrdilo je da je suspendirano još 15 policajaca i jedan visoki starješina zbog povezanosti sa nasiljem u Sobranju Makedonije 27. aprila.

Kako se navodi u saopćenju, protiv 11 službenika Sektora za unutrašnje poslove Skoplje i protiv četvorice pripadnika specijalne Jedinice za brzo raspoređivanje poveden je disciplinski postupak i uručena su im rješenja za privremeno udaljavanje sa posla, prenosi Beta.

Istovremeno je i jednom visokom starješini Ministarstva unutrašnjih poslova, čije se ime ne navodi, uručeno rješenje za udaljavanje sa radnog mjesta.

Ministar policije Agim Nuhiu je potvrdio da je suspendiran njegov pomoćnik ministra zadužen za telekomunikacije Nebojša Stajković, protiv kojeg Specijalno tužilaštvo za prisluškivanje razgovora vodi istragu.

Stajković će, prema navodima Nuhiu, snositi odgovornost zbog toga što nije radio takozvani “tetra sistem” za snimanje komandi i komunikacija u glavnim upravama MUP-a, Upravi za sigurnost i kontraobavještajne poslove, Birou za javnu sigurnost i upravi koja je zadužena i za osiguravanja Sobranja.

Neobavljanje dužnosti

U saopćenju MUP-a se navodi da je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu, na osnovu dokaznog materijala, utvrdilo da suspendirani policajci tokom nasilnog upada demonstranata u Sobranje nisu radili svoj posao, odnosno da su sve pasivno gledali i da nisu pomagali drugim policijskim službenicima.

“Nakon nasilnog ulaska mase u Sobranje ovi policajci su produžili pasivno da se odnose u holu i nisu preuzimali nikakva službena djelovanja, čime su omogućili da se masa nesmetano kreće po Sobranju”, navodi se u saopćenju MUP-a Makedonije.

Prošle sedmice, 10. maja, već je suspendirano šest policajaca zbog učestvovanja u neredima u makedonskom parlamentu.

Tokom nasilnog upada pristalica VMRO DPMNE u Sobranje Makedonije, nakon što je parlamentarna većina oko suparničkog SDSM-a izabrala Talata Xhaferija za predsjednika parlamenta, 27. aprila, povrijeđeno je više poslanika parlamentarne većine, među kojima i lideri Alijanse za Albance Zijadin Sela i SDSM-a Zoran Zaev, kao i nekoliko novinara.

Helsinški odbor za ljudska prava u Makedoniji je u nasilnom upadu u Sobranje pronašla 28 krivičnih djela, među kojima su i pokušaj ubistva, veleizdaja i terorizam, dok državno tužilaštvo najveći broj od tridesetak osumnjičenih goni za učešće u gomili koja je ometala službeno lice u obavljanju dužnosti.

Izvor: Agencije