Oglasi

Suspendirani kineski zvaničnici zbog požara

U požaru na licu mjesta poginulo četvero djece, dok su još tri žrtve preminule na putu do bolnice.
Yuan je u svom domu odgojila preko 100 djeceAP

Šest zvaničnika u okrugu Lankao je suspendirano zbog prošlosedmičnog požara u ilegalnom sirotištu u kojem je poginulo šestoro djece i jedna mlađa osoba, saopćili su kineski zvaničnici.

Zamjenik guvernera okruga je rekao da su neke službe omanule u nadziranju i rukovođenju i da trebaju preuzeti odgovornost, prenosi AP.

Požar koji je 4. januara izbio u nelicenciranom sirotištu, koji je vodila jedna žena u svojoj kući, alarmirao je na nedostatak državnih sirotišta i na činjenicu da su djeca često ostavljena licima bez legalnog nadzora i sa slabim sredstvima.

Vlada okruga Lankao ranije je saopćila da tolerira postojanje ilegalnih sirotišta, koja brinu o napuštenoj djeci.

Četrdesetosmogodišnja Yuan Lihai pazila je napuštenu djecu koju je prihvatila kroz godine.

Četvero djece je poginulo na licu mjesta, dok su druge tri žrtve preminule na putu do bolnice. Jedna od žrtava je bio mlađi muškarac sa dječijom paralizom.

Ostale žrtve, četiri dječaka i dvije djevojčice, imali su manje od šest godina, a najmlađa žrtva je bila stara šest mjeseci, javio je ured za odnose s javnošću okruga Lankao.

Zbrinula mnogo djece

Požar, koji je buknuo u 8:30 ujutro, ugašen je nakon dva sata.

Nije poznato koliko je djece bilo u kući kada je požar planuo, ali se očekuje da će siročad i napuštenu djecu zbrinuti lokalna vlast.

Ured za civilne poslove okruga Lankao obavezao se da pronađe smještaj preživjelima.

Rekli su da je Yuan u društvu poznata kao „dobrodušna majka“. Od 1987. godine je koristila svoju kuću da o svom trošku brine o napuštenoj djeci.

Kineska Centralna televizija kaže da je Yuan zbrinula više od stotinu djece, od kojih su mnogi, nakon odrastanja, odlazili, pronalazili poslove i vjenčavali se.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.