Suspendiran bivši šef brčanske policije

Lujić je navodno lažirao izvještaj o nesreći koju je izazvao (Al Jazeera)

Bivši šef brčanske policije Goran Lujić suspendiran je sa mjesta višeg inspektora u Jedinici za istraživanje ratnih zločina, nakon što je protiv njega Tužilaštvo distrikta pokrenulo istragu zbog sumnje da je, dok je bio na čelu Policije Brčko distrikta, počinio više krivičnih djela.

“Ova suspenzija uslijedila je na osnovu naredbe Tužilaštva Brčko distrikta o pokretanju istrage protiv policijskog službenika čiji su inicijali G.L, imajući u vidu da postoje osnovi sumnje da je imenovani počinio krivična djela ugrožavanje javnog saobraćaja, zloupotreba službenog ovlaštenja i falsifikovanje isprave”, rekao je novinarima glasnogovornik brčanske policije Halid Emkić.

Prema njegovim riječima, ovo lice je suspendirano zato što bi njegov dalji rad mogao štetiti ugledu policije i jer bi mogao utjecati na kvalitet provođenja istrage, prenosi Srna.

Zloupotreba položaja

Lujića je na poziciji šefa policije u februaru naslijedio Goran Pisić.

Navodno, Lujić je u junu prošle godine u naselju Kolobara u Brčko Distriktu, skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je udario u drugo vozilo pa potom i zloupotrijebio svoj položaj policijskog službenika, prenosi portal Klix.ba.

Nakon nesreće je izvještaj o događaju lažiran pa se tvrdilo da je nesreću izazvao drugi policijski službenik koji je vozio auto kojim se isključivo koristi Goran Lujić.

No, cijeli slučaj je rasvijetljen te je ustanovljeno da je Lujić, sada raspoređen na poslove višeg istražitelja ratnih zločina, zapravo skrivio nesreću.

Izvor: Agencije