Susjedi pozvali na pakt za zaštitu Amazonije od požara

Požari nisu ograničeni samo na Brazil, jer najmanje 10.000 kvadratnih kilometara gori i u Boliviji (EPA)

Peru i Kolumbija pozvali su susjedne zemlje na sastanak šefova država idućeg mjeseca o požarima koji divljaju Brazilom i Bolivijom te predložili pakt o zaštiti navjeće prašume na svijetu, javlja Reuters.

Sastanak bi se trebao održati 6. rujna u amazonskoj regiji Leticia u Kolumbiji, priopćile su dvije zemlje nakon sastanka peruanskog i kolumbijskog predsjednika Martina Vizcarra i Ivana Duquea.

“Moramo na predsjedničkoj razini dići svoj glas i stvoriti pakt u kojem ćemo koordinirati akcije za našu Amazonu”, izjavio je Duque na konferenciji za novinare u peruanskom gradu Pucallpi.

Viczarra je rekao da će na sastanku zatražiti da susjedne države izrade zajednički plan za zaštitu prašume u amazonskom bazenu koji dijele Brazil, Peru, Kolumbija, Venezuela, Ekvador, Bolivija, Gvajana i Surinam.

Ne gori samo u Brazilu

“To ne bi trebao biti samo neposredan odgovor na požare. Trebamo dugoročan plan o tome kako izbjeći deforestaciju”, istaknuo je Viczarra.

Duque je požare u Brazilu nazvao “zabrinjavajućima”, ali je dodao da svi ljudi na svijetu moraju biti svjesniji o tome kako pridonose klimatskim promjenama.

Požari nisu ograničeni samo na Brazil, jer najmanje 10.000 četvornih kilometara gori u Boliviji, uz granicu s Paragvajem i Brazilom.

Bolivijski ljevičarski predsjednik Evo Morales još je u petak pozvao na hitan sastanak amazonskih zemalja i ocijenio da su “neke zemlje” nezainteresirane zbog ideoloških razloga.

Kriza vlasti i svađa s Macronom

Požari u Brazilu doveli su do ozbiljne krize desničarske Vlade predsjednika Jaira Bolsonara koji gubi popularnost u zemlji i sve je izoliraniji na međunarodnom planu zbog reakcije na požare na, po mnogima, prvoj crti obrane od klimatskih promjena, konstatira britanska agencija.

No, Bolsonaro je u utorak rekao da će, tek kada francuski predsjednik Emmanuel Macron povuče “uvrede” protiv njega razmisliti hoće li prihvatiti 20 milijuna dolara međunarodne pomoći za gašenje požara u Amazoniji, istovremeno zahvaljujući američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji ga je pohvalio da “ulaže ogromne napore” za spašavanje ‘pluća svijeta’.

Bolsonaro i Macron upleli su se proteklih dana u privatni i javni verbalni rat. Brazilski je predsjednik ‘bocnuo’ Macrona na račun fizičkog izgleda njegove supruge Brigitte i optužio ga da ne poštuje suverenitet Brazila.

Macron je, s druge strane, Bolsonara nazvao lažovom i rekao da se Brazilke vjerojatno srame svoga predsjednika.

Pomoć koji su Brazilu ponudile najrazvijenije države svijeta okupljene na summitu u Francuskoj ovoga tjedna pokrenula je lavinu emotivnih reakcija članova Bolsonarove vlade.

Neki su zahvalni na toliko potrebnoj pomoći, a drugi je vide kao simbol kolonijalizna koji Brazilu oduzima pravo da suvereno upravlja svojom zemljom.

Žestoke reakcije ministara

Bolsonaro je spreman razgovarati o pomoći G7 za borbu s požarima u Amazoniji ako Macron povuče svoje uvrede.

“Prvo i osnovno, Macron mora povući uvrede koje mi je uputio. Nazvao me lažovom. Prije nego budemo razgovarali i prihvatili nešto od Francuske (…) (Macron) mora povući svoje riječi i tada možemo razgovarati”, rekao je brazilski predsjednik.

Ured francuskog predsjednika odbio je komentirati te izjave.

Nešto kasnije, u razgovoru sa članovima vlade i guvernerima amazonskih država, Bolsonaro je rekao da nema ništa protiv zemalja G7, nego protiv predsjednika jedne od njih, aludirajući na Macrona.

Pozdravio je zauzimanje te skupine za zaštitu klimu, ali je naglasio da će bilo koji pokušaj da se našteti brazilskom poljoprivrednom sektoru nanijeti udarac najvećem gospodarstvu Južne Amerike.

Ostali članovi vlade bili su još žešći. “Tamo gdje su oni prošli trava ne raste, pa ne mogu soliti pamet drugima”, rekao je Augusto Heleno, umirovljeni general i Bolsonarov savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Trumpova podrška

Dajući vjetar u leđa brazilskom predsjedniku, Trump je u utorak na Twitteru podržao Bolsonara, svog ideološkog istomišljenika u pitanjima zaštite okoliša, Kine i globalne trgovine.

“Bolsonaro ulaže ogromne napore u gašenju požara u Amazoniji i u svakom pogledu radi odličan posao za brazilski narod, što nije jednostavno. On i njegova zemlja imaju punu potporu SAD-a”, napisao je Trump.

Brazilski predsjednik odgovorio mu je na Twitteru: “Vrlo se uspješno borimo protiv šumskih požara. Brazil jest i uvijek će biti primjer održivog razvoja”.

Brazil je epicentar požara za koji Bolsonaro optužuje zaštitare okoliša, nevladine organizacije i vrijeme. Aktualni predsjednik je također rekao da su požari u Amazoniji bili češći u mandatima prethodnih, lijevih vlada.

Izvor: Agencije