Sušić: Bez ‘flastera’ na Messiju

Sušiću je brazilski novinar poklonio narukvicu za sreću i poželio mu da BiH pobijedi Argentinu, velikog rivala domaćina SP-a (Anadolija)

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pripremne utakmice za premijerni nastup na Svjetskom prvenstvu okončala je stopostotnim učinkom, pobjedama nad Obalom Slonovače (2:1), Meksikom (1:0) i mladim timom Santosa (5:1), što naročito raduje selektora Safeta Sušića, prenosi agencija Anadolija.

„Naše pobjede pred SP dobra su stvar, pogotovo one protiv Obale Slonovače i Meksika. Vratilo se samopouzdanje, igrači su izuzetno raspoloženi. Moral je na nivou i to nam je trebalo pred Mundijal“, rekao je Sušić poslije trijumfa nad Santosom u Guaruji.

Zadovoljan je igrom i protiv Santosa, za koju je rekao da je bila „dobra, sa puno šansi, lijepih akcija i golova“.

Na pitanje zna li sastav ekipe koju će suprotstaviti Argentini u prvom kolu grupe F 15. juna na stadionu Maracana u Rio de Janeiru, Sušić je odgovorio:

„Znam sastav Argentine. Ima još pet dana do utakmice. Ne znam da li bi sada bilo dobro da spominjem imena. Vi novinari znate 10, a možda i 11 igrača koji bi trebali početi meč sa Argentincima.“

Svi spremni

Selektor jedinog debitanta na predstojećem SP-u u Brazilu tvrdi da bi, da je sutra duel sa Argentinom, svi igrači bili spremni za „okršaj“ sa favoriziranim protivnikom.

„Emir Spahić, Muhamed Bešić i Miralem Pjanić bili su pošteđeni susreta sa Santosom zato što su se žalili na lakše povrede. Edin Džeko nije igrao jer je bio malo umoran. Nismo htjeli ništa rizikovati. Da je sutra utakmica, svi bi bili spremni“, kaže Sušić.

Najavio je i da neće biti striktnog čuvara za prvu zvijezdu argentinske reprezentacije Lionela Messija.

„Neće biti ‘flastera’ na Messiju. Nismo nikada igrali striktno na igrača. Bešić će igrati na poziciji gdje bi se on trebao kretati i kada Messi primi loptu, insistirat ću na tome da se stoji što bliže njemu. Bilo bi glupo potrošiti jednog igrača na striktno čuvanje jer zna se desiti da Messi ne učestvuje u igri i po dvije, tri minute“, mišljenja je Sušić.

„Najvjerovatnije, protiv Argentine igrat ćemo sa jednim napadačem, odnosno ojačat ćemo sredinu terena sa jednim igračem.“

Konferenciju za novinare nakon utakmice sa Santosom nakratko je prekinuo jedan brazilski novinar koji je Sušiću poklonio narukvicu za sreću u meču sa Argentinom, ljutim sportskim rivalom njegove domovine.

„Pobijedite li Argentinu, cijeli Brazil će biti uz vas“, kazao je Brazilac.

Sušić je demantirao navode pojedinih brazilskih medija da je grupa kriminalaca pokušala napasti njegove saradnike i njega tokom šetnje Guarujom.

„To se neko dobro našalio. Imam tri tjelohranitelja u stručnom štabu, moje saradnike te doktora, tako da ne vjerujem da bi se neko usudio napasti nas. Ne bi se dobro proveo“, kroz smijeh je kazao Sušić.

Uvjerljivi protiv Santosa

Nogometna reprezentacija BiH u ponedjeljak navečer je u brazilskoj Guaruji odigrala posljednju kontrolnu utakmicu protiv mladog tima brazilskog Santosa i slavila sa 5:1.

Reprezentacija BiH je susret sa mladim igračima Santosa počela u sastavu: Asmir Begović, Mensur Mujdža, Ermin Bičakčić, Sead Kolašinac, Sejad Salihović, Senad Lulić, Anel Hadžić, Haris Medunjanin, Izet Hajrović, Zvjezdan Misimović i Vedad Ibišević.

Na klupi su bili Jasmin Fejzić, Asmir Avdukić, Toni Šunjić, Senijad Ibričić, Ognjen Vranješ, Tino Sušić, Avdija Vršajević i Edin Višća, dok Pjanić, Spahić, Bešić i Džeko nisu bili u konkurenciji za sastav u toj utakmici.

Hajrović je na asistenciju Lulića u 34. minuti susreta „Zmajeve“ doveo u vodstvo sa 1:0. Ibišević je u 41. minuti iskoristio gužvu u šesnaestercu protivnika, nakon blokiranog udarca Hadžića, i povećao vodstvo na 2:0. U posljednjim trenucima prvog poluvremena Ibišević je na još jednu asistenciju Lulića postigao gol za 3:0.

U drugom poluvremenu priliku da igraju dobili su i Ibričić, Sušić, Višća, Vršajević i Šunjić.

Na asistenciju Ibričića, Lulić je u 62. minuti povećao prednost na 4:0. Pogodak za 5:0 postigao je Višća u 78. minuti susreta.

Utješni gol za Santos je u 90. minuti postigao Joao Igor.

Prvi nastup na Svjetskom prvenstvu bh. selekcija igra 15. juna protiv Argentine, a u grupi će se za prolazak u dalju fazu takmičenja boriti i sa Nigerijom i Iranom.

Izvor: Agencije