Susan Rice: Zašto Trump stavlja ruske interese na prvo mjesto?

'Vodi li gospodin Trump odmetničku vanjsku politiku potpuno odvojeno od nacionalnih interesa?', upitala je Rice (EPA)

Bivša američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice kritizirala je način na koji se predsjednik Donald Trump odnosi prema obavještajnim podacima da je Rusija ponudila nagrade militantima povezanim s afganistanskim talibanima u zamjenu za ubistva američkih vojnika u Afganistanu.

Rice, koja je funkciju savjetnice za nacionalnu sigurnost obavljala u vrijeme mandata bivšeg predsjednika Baracka Obame, izjavila je u članku za The New York Times da Trump dosada nije učinio ništa po pitanju tih informacija. Umjesto toga, predsjednik Trump je odbacio obavještajne podatke smatrajući ih ”nepouzdanima” te rekao da je to “možda još jedna izmišljena prevara protiv Rusije i lažna vijest” čiji je cilj prikazati republikance u lošem svjetlu.

Također je dovela u pitanje vjerodostojnost tvrdnji Bijele kuće da predsjednik Trump i potpredsjednik Mike Pence nisu znali za ove osjetljive obavještajne informacije prije nego što su prvi put objavljene u New York Timesu.

“Ako ostavimo po strani vjerodostojnost ove tvrdnje, zašto predsjednik nije javno osudio bilo kakve ruske napore da se ubijaju američki vojnici kad mu je rečena ta uznemirujuća obavještajna informacija, te istražio mogućnosti za brzi i značajan američki odgovor na to?”, upitala je Rice.

“Kao bivšoj savjetnici za nacionalnu sigurnost, izuzetno mi je teško vjerovati da niko nije rekao gospodinu Trumpu ove obavještajne podatke”, dodala je.

To što se dešava je zabrinjavajuće i nameće bezbroj pitanja o razlozima Trumpove nezainteresiranosti da odgovori ako je zaista bio obaviješten o onome što je Rusija učinila, smatra Rice. Također postavlja pitanja o razlozima zbog kojih su ti osjetljivi podaci sakriveni od predsjednika ako mu zaista nisu dostavljeni.

Nesposobnost savjetnika

Bivša savjetnica za nacionalnu sigurnost postavlja pitanje je li situacija takva zato što su Trumpovi glavni savjetnici krajnje nesposobni ili zato što se plaše dostaviti loše vijesti predsjedniku, posebno o Rusiji? ”Vodi li gospodin Trump  odmetničku vanjsku politiku potpuno odvojeno od nacionalnih interesa? Ako da, onda zašto?”, pita Rice.

Također je rekla da i dalje postoji opasan obrazac koji potvrđuje čudnu Trumpovu sklonost služenju ruskim interesima na štetu američkih.

New York Times je u petak objavio, pozivajući se na anonimne dužnosnike, da je Trump u martu dobio ranije spomenute obavještajne podatke, a o istim informacijama su obavještene i britanske vlasti.

The New York Times je izvijestio da je ruska vojna obavještajna jedinica motivirala militante (povezane s talibanima) da izvode napade na američke snage u Afganistanu nudeći im novčane nagrade, dok istovremeno američki predsjednik nastoji povući te trupe, kao odgovor na jedan od glavnih zahtjeva talibana u cilju okončanja najdužeg rata u povijesti Sjedinjenih Američkih Država. 

Izvor: Agencije