Suradnja u borbi protiv trgovine ljudima

Na području Hrvatske od 2002. godine identifikovano je ukupno 126 žrtava trgovine ljudima (Pixsell)

Trgovina ljudima najdrastičnije je kršenje ljudskih prava i sloboda i jedan od najvećih međunarodnih problema i rastućih fenomena.

Godišnja dobit od trgovanja ženama zbog seksualnog iskorištavanja veća je od 12 milijardi američkih dolara, rečeno je u četvrtak uoči Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima, 18. oktobra, koji su predstavnici policija Hrvatske i Srbije obilježili na graničnom prelazu Bajakovo.

Predstavljena je kampanja “Dvije djevojčice” koja se provodi u 13 evropskih država s ciljem osvješćivanja rizika kojem su izložene djevojke, koje su zbog privlačnih ponuda o zaposlenju ili romantičnih razloga odlučile putovat u druge zemlje.

Kampanja se provodi u Hrvatskoj, Srbiji, Albaniji, Makedoniji, Moldaviji, Bugarskoj, Bjelorusiji, Rumuniji, Litvi, Latviji, Ukrajini, BiH i Sloveniji.

Prikazan je i istoimeni film autorice Ruth Beni, koji su u prisutnosti ravnatelja policija Hrvatske i Srbije Vlade Dominića i Milorada Veljovića te nevladnih udruga iz dvije zemlje predstavili načelnici graničnih policija Hrvatske i Srbije Zlatko Sokolar i Nenad Banović.

Najteže kazneno djelo

Na području Hrvatske od 2002. godine identificirano je ukupno 126 žrtava trgovine ljudima, a u prvih devet mjeseci ove godine 10 je takvih slučajeva, kazao je Dominić.

“Trgovanje ljudima najteže je kazneno jelo. Policije Hrvatske, Srbije i BiH surađuju u sprječavanju trgovine ljudima i tu nam puno pomažu civilne organizacije”, rekao je, podsjetivši kako je zadnji slučaj trgovine ljudima zabilježen prije nekoliko dana na području Vukovarsko-srijemske županije.

U zadnjih deset godina u Srbiji je vezano uz nedozvoljenu trgovinu podneseno više od 500 kaznenih prijava protiv 893 osobe, a od eksploatacije i trgovine ljudima zaštićeno je oko 600 osoba, uglavnom djevojaka i žena, naveo je Veljović.

“Zajedno s kolegama iz Republike Hrvatske bavimo se puno preventivom te smo na području Srbije u suradnji s nevladinim udrugama održali niz tribina kojima je nazočno bilo više od pola milijuna mladih”, naveo je Veljović, dodavši kako suradnja Srbije i Hrvatske u sprječavanju krijumčarenja ljudima daje rezultate.

Putnicima na graničnom prijelazu, ravnatelji policija Hrvatske i Srbije djelili su letke i brošure o suzbijanju trgovine ljudima.

Izvor: Agencije