Supruga ubijenog: U skupštinskoj sali sa čovjekom koji joj je odveo muža

U skupštinskim klupama, kao pobjednici lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, sjede ljudi koji su u ratu bili na suprotstavljenim stranama.

Specifičan je slučaj povratnice Hibe Ramić iz Bratunca. Njenog supruga Adema odveli su 1992. godine pripadnici paravojnih formacija. Ramić kaže kako ih je do njenih vrata doveo sugrađanin Miladin Jokić, sa kojim danas dijeli skupštinsku salu.

Ona je izabrana ispred Stranke demokratske akcije (SDA), njega je kandidirala Srpska demokratska stranka (SDS).

Jokić je odbornik u lokalnoj skupštini Bratunca, a prije 20 godina bio je pripadnik policije. Hiba Ramić tvrdi kako je u maju 1992. upravo on, sa trojicom nepoznatih i naoružanih vojnika, odveo njenog supruga.

„Neću da kažem on je odgovoran ili on je ubio mog muža, ali on je ta osoba koja je na moja vrata dovela ljude koji nisu s ovih prostora. I tražila mog muža. Tad je i odveden“, ističe Ramić.

Negira navode

Njen muž je, 15 godina nakon nestanka, pronađen u jednoj masovnoj grobnici u Zvorniku. Jokić negira kako ima bilo kakve veze s njegovom smrću.

„Sud i Tužilaštvo su uradili svoje, i ja sam na to stavio tačku. Prema tome, po tom pitanju nemam više ništa reći“, izjavio je.

Zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civila, Tužilaštvo u Tuzli je 2010. godine protiv Jokića podiglo optužnicu i proslijedilo je Okružnom tužilaštvu u Bijeljini. No bijeljinsko tužilaštvo je obustavilo istragu.

Ramić nikada nije pozvana kao svjedok u tom predmetu. No, iz državnog Tužilaštva su, ne ulazeći u detalje, potvrdili za Al Jazeeru kako vode predmete koji se odnose na ratne zločine u Bratuncu 1992. godine.

U Udruženju logoraša kažu kako su istrage o zločinima u Bratuncu suviše spore. Istražnim organima dali su imena počinilaca, a od njih su, tvrde, traženi detalji.

„Ja kad ne kažem tačno kakve su mu cipele, kakva mu je puška, kakve boje mu je odijelo, to nije relevantno za sud“, ističe Sakib Ahmetović, predsjednik Udruženja logoraša.

Dobri odnosi

Iako se procesuiranje ratnih zločina smatra ključnim u procesu pomirenja, bošnjački i srpski političari kažu kako odnosi između dva naroda nikada nisu bili bolji.

„Ja vjerujem da, nakon ove skupštine, mi u Bratuncu možemo očekivati bolje odnose, iako sam ja zadovoljan stanjem odnosa između Bošnjaka i Srba“, govori Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Nedeljko Mlađenović, načelnik općine Bratunac, navodi:

„Krivicu, ako neko ima iz prethodnog perioda, iz sva tri naroda sigurno bi trebao za to da odgovara. Međutim, mi se bavimo problemima građana. Mi smo vlast na lokalnom nivou i to će nam biti osnovna vodilja u narednom periodu u našem radu.“

Blizu 2.000 Bratunčana ubijeno je u genocidu u Srebrenici, 620 nestalo je na području Bratunca. Dvije decenije poslije, za 300 njih i dalje se traga.

Izvor: Al Jazeera