Suprug Salme Hayek daje 100 miliona eura za obnovu Notre-Damea

Francuske vlasti i privrednici obećali su da će izdvojiti stotine miliona eura za obnovu jedne od glavnih znamenitosti Pariza (Reuters)

Francuski milijarder Francois-Henri Pinault saopštio je da će njegova porodica dati 100 miliona eura pomoći za popravku katedrale Notre-Dame, koja je opustošena u sinoćnjem požaru.

„Moj otac i ja smo odlučili da izdvojimo 100 miliona eura i učestvujemo u rekonstrukciji Notre-Damea”, saopštio je Pinault, suprug holivudske glumice Salme Hayek, prenosi Tanjug.

Pinault je čelni čovjek kompanije Kering, koja je vlasnik poznatih brendova kao što su Gucci i Saint Laurent  i predsjednik kompanije koja posjeduje poznatu aukcijsku kuću Christie's.

Njegova supruga je na svom nalogu na Instagramu navela da je kao i mnogi drugi duboko šokirana i tužna što može da vidi kako se ljepota Notre-Damea pretvara u dim.

Simbol Francuske i njenog nasljeđa

„Volim te, Pariz“, poručila je Hayek. 

Nakon osam sati borbe, rano jutros oko tri sata, francuski vatrogasci uspjeli su staviti pod kontrolu požar u čuvenoj srednjovjekovnoj katedrali Notre-Dame u Parizu.

Rekonstrukciju katedrale sufinansirat će u francuska grupa LVMH i porodica Arnault, koji će pokloniti po 200 miliona eura fondu za obnovu.

„Porodica Arnault i grupa LVMH pridružuju se rekonstrukciji ove izuzetne katedrale, simbola Francuske, njenog nasljeđa i jedinstva“, navodi se u saopštenju modnog giganta LVMH i porodice Arnault.

Požar je razorio spomenik gotske arhitekture, ali su vatrogasci saopštili da su uspjeli da sačuvaju konstrukciju zdanja.

Izvor: Agencije