Suprug Julije Timošenko dobio azil u Češkoj

Julija i Aleksandar Timošenko: Stranka je objavila da se radi o sudskom progonu članova porodice bivše liderke (EPA)

Suprug bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, osuđene na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe vlasti, dobio je politički azil u Češkoj, izjavio je u petak češki ministar unutrašnjih poslova Jan Kubice.

Julija Timošenko, predvodnica “Narandžaste revolucije” u Ukrajini 2004. godine, osuđena je u oktobru prošle godine zbog zloupotrebe položaja dok je bila na vlasti, podsjeća Tanjug.

Na tu presudu su se nadovezale i optužbe za finansijske malverzacije, koje je navodno počinila dok je bila na čelu ukrajinskog energetskog sistema 90-ih godina.

Julija Timošenko, predvodnica ‘Narandžaste revolucije’ u Ukrajini 2004. godine, osuđena je u oktobru prošle godine zbog zloupotrebe položaja dok je bila na vlasti.

U taj slučaj je umiješan i njen suprug Aleksandar Timošenko (51), biznismen i akcionar jedne češke industrijske kompanije, koji je godinu dana bio u pritvoru na osnovu optužbi za pronevjeru 2000-01. godine, ali je oslobođen zbog nedostatka dokaza.

“Timošenko je prije nekoliko mjeseci zatražio politički azil od ministarstva unutrašnjih poslova, a zahtjev je danas prihvaćen”, izjavio je Kubice za medije, prenosi Fena.

Kćerka nije podnijela zahtjev

“Suprug Julije Timošenko, Aleksandar, bio je prisiljen napustiti Ukrajinu i od češke vlade zatražiti politički azil”, saopćila je tokom dana u Kijevu Julijina stranka Batkivščina (Domovina) na svojoj internetskoj stranici.

“Ova odluka je odgovor na pokušaje vlasti da izvrše pritisak na Juliju Timošenko sudskim progonom članova njene porodice”, saopćila je stranka, prenosi AFP.

Aleksandar Timošenko rijetko se pojavljivao u javnosti, a priroda njegovih poslova je ostala nejasna.

Vijest da je Aleksandar Timošenko zatražio azil objavio je u petak češki dnevni list Pravo, a zatim ju je potvrdilo češko ministarstvo vanjskih poslova.

Aleksandar Timošenko rijetko se pojavljivao u javnosti, a priroda njegovih poslova je ostala nejasna.

Njihova zajednička kćerka, 31-godišnja Eugenia Carr, još nije podnijela zahtjev za azil, izjavio je advokat njene majke.

Afera Timošenko je izazvala krizu između Kijeva i Evropske unije (EU), koja smatra da je ona politički motivirana, prenosi Fena.

Izvor: Agencije