Suprotni stavovi na konferenciji o internetu

Stručnjaci za internetsku sigurnost iz više od 80 država sastali su se u Južnoj Koreji, a jedna od tema konferencije je digitalna podijeljenost država u razvoju.

Ipak, kako iz Seula izvještava reporter Al Jazeere Harry Fawcett, glavna priča u konferencijskim hodnicima je, ipak, internetska sigurnost i sloboda pristupa različitim podacima i društvenim mrežama.

Predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye otvorila je treću globalnu internetsku konferenciju sa zavjetom pomaganja državama u razvoju da prevaziđu digitalne podjele, ali i upozorenjem sigurnosnih prijetnji na internetu.

„U budućnosti moramo osigurati otvorenost cyber-prostora što je više moguće, te zajednički zaustaviti opasnosti internacionalnih normi i principa“, kazala je.

Zamagljene linije

Na sceni su dvije suprotstavljene sile: zapadne države koje se zalažu za internetski liberalizam i Rusija i Kina među državama koje zagovaraju čvrstu kontrolu.

Te linije poprilično su zamagljene otkrićima bivšeg obavještajca Edwarda Snowdena, koji je razotkrio veliku nadzornu mrežu Sjedinjenih Američkih Država.

„Domaćin konferencije tvrdi da može biti most između suprotstavljenih stavova o slobodi i sigurnosti interneta. Ali internet je u Južnoj Koreji pod jakom Vladinom kontrolom“, navodi Al Jazeerin novinar Fawcett.

To najbolje zna fotograf Park Jung-geun. Kada je na svom Twitteru objavio sjevernokorejsku propagandnu poruku, kako tvrdi čisto satirično, postao je predmet Vladine istrage. U zatvoru je proveo 40 dana, a istraga je još otvorena.

„Želim učiti, ali toliko stvari ne mogu znati, jer Vlada blokira internetske stranice. To je više od udara na slobodu izražavanja. Moje pravo da se obrazujem je ugroženo“, izjavio je Park.

Demonstracija sile

Južna Koreja se, u isto vrijeme, bori protiv još jedne prijetnje – hakerskih napada na banke i javne medije, za koje je okrivljena Sjeverna Koreja i koji su Južnu Koreju samo ove godine oštetili za stotine miliona dolara.

Kim Heung-Kwang je obučavao sjevernokorejske cyber-ratnike, kao akademik kompjuterskih nauka u Pjongjangu.

„Za sada su napadi iz Sjeverne Koreje samo demonstracija sile, ali oni se, zapravo, spremaju za sveobuhvatni napad na južnokorejsku državnu infrastrukturu“, kaže ovaj muškarac koji je prebjegao iz Sjeverne Koreje.

Borba protiv stranih prijetnji i istovremeno čuvanje sloboda i prava, razvoj internacionalnih normi među zemljama sa vrlo različitim vizijama o cyber-budućnosti – nije ni čudno da se nijedan sporazum ili konvencija neće izroditi iz ove konferencije.

Izvor: Al Jazeera