Supetar odbio Blajburški vod: Novac za proslavu oslobođenja od fašista

Bleiburg, Komemoracija
Voglauer kaže da se i u budućnosti skup u Bleiburgu ne smije održavati (EPA)

Na društvenim mrežama dijeli se odgovor gradonačelnice Supetra na hrvatskom otoku Braču Ivane Marković Počasnom blajburškom vodu, koji joj se obratio molbom za donaciju, a ona je 29. studenog prošle godine odbila dati novac za Bleiburg, prenosi zagrebački portal Index.hr.

“Grad Supetar nije u mogućnosti odvojiti sredstva za Vaše projekte, jer je već predvidio sredstva za proslavu 75 godina oslobođenja našeg otoka Brača od nacističke i fašističke okupacije, gdje su u četiri godine rata u borbi protiv okupatora poginula 492 bračka borca, dok je 275 Bračanki i Bračana stradalo od fašističkog terora. U ratu je stradalo 110 djece, dok ih je 118 ostalo bez jednog, a osam bez oba roditelja. Proslavu ćemo održati u čast i prisjećanje svih onih koji su bili dio borbe velikog svjetskog pokreta za slobodu i dostojanstvo čovjeka”, piše u priopćenju o njezinoj odluci, kako prenosi portal.

Njezin se odgovor, navodi, pak, tportal, pojavio u javnosti tek ovog tjedna iako datira još od studenog prošle godine, na dan kad se u bivšoj državi slavio praznik Dan Republike. Za tportal gradonačelnica Supetra kazala je da je to posve slučajno.

“I sama sam se smijala kad sam to jutros shvatila’, rekla je Marković, koja pretpostavlja da su dopis objavile udruge antifašista koje je o njemu, kako kaže, obavijestila krajem prošle godine.

Marković: Nije primjereno 

“Stojim iza svega napisanog. Svim žrtvama apsolutno treba iskazati pijetet, ali način na koji se to radilo u ovom slučaju potpuno je pogrešan, na što je jasno ukazala austrijska Crkva kada je zabranila održavanje mise. Nije primjereno financirati takvu manifestaciju iz gradskog proračuna”, rekla je Marković.

Katolička Crkva u Koruškoj, tj. biskupija Gurk-Klagenfurt, uskratila je prošlog tjedna dozvolu za održavanje ovogodišnje mise na Lojbaškom polju kod Bleiburga u okviru komemoracije za ubijene pripadnike vojnih postrojbi Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Odluka je obrazložena “političkom instrumentalizacijom” skupa i nedovoljnim distanciranjem od fašističkog svjetonazora.

Tajnik biskupije u Klagenfurtu, msgr. Engelbert Guggenberger, smatra da misa koja je trebala biti održana 18. svibnja šteti ugledu Katoličke Crkve i da je “postala dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti”.

U priopćenju koruške Katoličke Crkve navodi se i kako je odluka o uskraćivanju dozvole za održavanje mise kod Bleiburga, koja je trebala biti održana 18. svibnja, donesena nakon “temeljite analize” prošlogodišnjeg skupa, kao i “brojnih razgovora” između predstavnika Austrijske i Hrvatske biskupske konferencije (HBK), u kojima su sudjelovali i vjernici hrvatske zajednice u Koruškoj te predstavnici austrijskih sigurnosnih organa.

Iako se skup održava na privatnom posjedu, održavanje mise iziskuje dozvolu nadležne crkve u Koruškoj.

Austrijska se država od prošle godine počela pojačano kritički odnositi prema skupu u Bleiburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika u Europskom parlamentu.

HBK se ne slaže s odlukom iz Austrije

Nedavno je stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz razdoblja NDH.

Hrvatska biskupska konferencija u petak je izrazila duboko neslaganje s odlukom Katoličke Crkve u Koruškoj te je u cijelosti odbacila i razloge koji se navode za nju.

Nakon odluke Katoličke Crkve u Koruškoj hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je da se ne može miješati u odnose između crkvenih vlasti, ali da, kao Hrvatica i katolička vjernica, duboko žali zbog takve odluke mjesnog dijecezanskog upravitelja.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković iz Hrvatske demokratske zajednice kazao je da u cijelosti podržava izjavu HBK-a.

Izvor: Agencije