Oglasi

Supervizija banaka u EU-u od 2013. do 2014.

Bankarska supervizija prvi je korak ka bankarskoj uniji i jedan od koraka ka dubljoj ekonomskoj integraciji.
Barnier vjeruje da će jedinstvena supervizija biti pokrenuta u januaru 2013. godineAFP/ Getty

Novi sistem za nadzor bankarskog sektora eurozone bit će uveden postepeno od 2013. do 2014. godine, izjavio je evropski komesar za unutrašnje tržište Michel Barnier.

Barnier je naveo kako se nada da će politički dogovor o jedinstvenom nadzoru za blizu 6.000 banaka u eurozoni biti postignut do kraja 2012. godine i da je taj cilj "moguć, iako je težak", prenosi AFP.

"Nadam se da će jedinstvena supervizija biti pokrenuta u januaru 2013. godine", rekao je Barnier na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara finansija Evropske unije (EU).

Međutim, "primjena će biti raširena na nekoliko mjeseci u 2013. i, bez sumnje, u 2014. godini", budući da se mora osigurati njen dobar kvalitet", dodao je Barnier.

Direktne pozajmice

Kreiranje zajedničkog nadzora za banke dio je dogovora koji će fondovima za spas eurozone omogućiti da direktno pozajmljuju novac bankama u problemima, umjesto da se, kao do sada, sredstva prebacuju na račune vlada, čime se uvećava javni dug.

Bankarska supervizija prvi je korak ka bankarskoj uniji i jedan od koraka ka dubljoj ekonomskoj i političkoj integraciji, koja se smatra neophodnom da bi se prekinuo začarani krug dužničke krize koja je ugrozila regionalnu ekonomiju, prenosi Tanjug.

Prijedlog nadzora banaka je kontroverzan, budući da smanjuje ulogu Evropske bankarske agencije (EBA) sa sjedištem u Londonu, osnovane nakon globalne finansijske krize iz 2008. godine.

Superviziji se, između ostalih, protivi Velika Britanija, dom finansijskog centra u Londonu, u kojem značajne interese imaju velike banke iz eurozone.

Izvor: Agencije