Supernova dovela do izumiranja mnogo vrsta na Zemlji

Postoje dokazi za seriju supernova u arhitekturi svemira (EPA)

Prije 2,6 miliona godina neuobičajeno jako svjetlo stiglo je do pretpovijesnog neba i zadržalo se sedmicama ili mjesecima.

Bila je to supernova, eksplozija zvijezde nekih 150 svjetlosnih godina udaljena od Zemlje.

Unutar nekoliko stotina godina, mnogo vremena nakon što je neobično svjetlo izblijedjelo, cunami kosmičke energije sa te raspadajuće zvijezde mogao je stići do naše planete i ispuniti atmosferu, pokrećući klimatske promjene i izazivajući masovno izumiranje životinja u okeanima, uključujući vrste morskih pasa koji su bili veličine autobusa.

Naučnici su učinak takve supernove, a moguće više od jedne, na život u okeanima opisali u radu u časopisu Astrobiology.

“Ovakva istraživanja provodim 15-ak godina i uvijek je to bilo zasnivano na općim znanjima o svemiru – da su te supernove morale imati utjecaj na Zemlju u nekom trenutku”, kaže voditelj istraživanja Adrian Melott, profesor fizike i astronomije sa Univerziteta Kansas.

Naslage radioaktivnog željeza

“Ovaj put je drugačije. Imamo dokaze o zbivanjima u blizini u određeno vrijeme. Znamo koliko su ona bila udaljena, pa možemo izračunati kako su mogla utjecati na Zemlju i usporediti ih s onim što znamo o tome šta se dogodilo u tom trenutku mnogo preciznije.”

Po Melottu, nedavna istraživanja, koja su otkrila naslage radioaktivnog izotopa željeza na dnu okeana, pružaju neoborive dokaze o vremenu i udaljenosti supernova.

“Još su sredinom 1990-ih ljudi govorili: Tražite željezo-60. To je pokazatelj, jer nema načina da stigne na Zemlju osim eksplozijom zvijezde. Da je radioaktivno željezo-60 stvoreno sa Zemljom, odavno ga ne bi bilo. Stoga je moralo ‘kišiti’ po Zemlji. Postoje rasprave o tome je li bila samo jedna supernova u blizini, ili čitav lanac. Sklon sam kombinaciji – veliki lanac eksplozija s jednom, koja je bila neuobičajeno snažna i blizu. Kada proučavate ostatke željeza-60, uočite skok prije 2,6 milijuna godina, no višak je razbacan deset miliona godina unatrag.”

Melottov tim navodi da postoje drugi dokazi za seriju supernova u arhitekturi svemira.

Bez obzira na to je li bila jedna supernova ili serija, energija koja je nataložila slojeve željeza-60 širom svijeta izazvala je i prodiranje čestica poznatih kao mioni na Zemlju, izazivajući rak i mutacije, posebno kod velikih životinja.

Morske životinje osuđene na propast

Zračenjem supernove ogromne morske životinje mogle su biti osuđene na propast.

“Jedna od vrsta koje su izumrle prije 2,6 miliona godina bio je megalodon”, kaže Melott.

“Zamislite veliku bijelu psinu iz [filma] Ralja, koja je golema – to je megalodon, bio je veličine autobusa. U tom razdoblju nestali su. Pa možemo spekulirati da su mioni igrali ulogu. Zapravo, što je biće bilo veće, veći je bio porast primljenog zračenja.”

Melott dodaje da nije bilo dobrog objašnjenja izumiranja velikih morskih vrsta.

“To bi moglo biti jedno. Ta promjena paradigme – znamo da se nešto dogodilo i kad se dogodilo, pa prvi puta možemo stvarno ‘zaorati’ i definitivno proučiti stvari. Sada možemo konačno utvrditi koji bi bili učinci zračenja na način kako to ranije nije bilo moguće.”

Izvor: Agencije