Superkup: Italijani ljuti zbog zabrane Saudijkama

Zvanični Rijad prošle godine ublažio je oštro višedecenijsko pravilo razdvajanja spolova kako bi omogućio ženama da prvi put u historiji mogu doći na stadione (EPA)

Odluka da se zabrani dolazak saudijskim ženama bez muške pratnje na stadion gdje će se igrati utakmica italijanskog Superkupa izazvala je oštre reakcije nakon što su otkrivene restrikcije na mjestima za prodaju ulaznica, prenose agencije.

Utakmica između prvaka Italije Juventusa i osvajača Kupa Milana trebala bi biti odigrana 16. januara na Stadionu kralja Abdullaha u Rijadu, no ženama je bila dozvoljena kupovina ulaznica samo za “porodična mjesta”, dok muškarci mogu sami sjediti na stadionu, objavila je uprava Italijanske nogometne lige.

“Tužno je i užasno što se italijanski Superkup igra u islamskoj državi gdje žene ne mogu ići na stadion bez pratnje muškaraca”, istakao je ministar unutrašnjih poslova Italije Matteo Salvini, te veliki navijač Milana, koji rijetko propušta utakmice omiljenog tima.

“Na ovu utakmicu neću ići.”

‘Očita diskriminacija’

Prvi čovjek italijanske Vlade za spolnu jednakost Vincenzo Spadafora istakao je da je “duboko razočaran”, te dodao kako je “neprihvatljivo da italijanski nogomet zažmiri na ovu očitu diskriminaciju”.

No, predsjednik Serije A (elitnog ranga italijanskog nogometa) Gaetano Miccichè rekao je da će sâmō prisustvo žena na stadionu biti “historijski događaj”.

“Ostat će zapisano u historiji našeg Superkupa da je to bilo prvo međunarodno takmičenje koje su žene Saudijske Arabije mogle gledati na stadionu”, istakao je.

Zvanični Rijad, dugo poznat zbog nametanja oštrih restrikcija za žene, prošle godine ublažio je oštro višedecenijsko pravilo o razdvajanju spolova kako bi omogućio ženama da prvi put u historiji mogu doći na nogometne stadione.

Izvor: Agencije