Sundance u ozračju napada na internetu i Parizu

Filmski festival Sundance održava se u Utahu. Nakon nedavnog hakerskog napada na Sony Pictures i napada u Parizu, nezavisni filmaši se pitaju kako bi u budućnosti mogli prikazivati političke događaje na velikom platnu.

Napadi na umjetničke slobode tema su nezavisnog filmskog festivala Sundance, nakon hakerskog napada zbog kojeg je Sony Pictures ograničio prikazivanje filma Interview i napada na francuski satirični magazin Charlie Hebdo, u kojem je ubijeno 12 osoba.

“Mislim da je sloboda izražavanja ugrožena u mnogim područjima. To je jedna od temeljnih sloboda. Ovdje možete vidjeti brojne filmove koji će uznemiriti ljude, ali to je uredu. To je pokazatelj raznolikosti, na taj način se vidi šta se dešava u svijetu”, ističe glumac i osnivač festivala Robert Redford.

Značajna uloga fikcije

Na Sundanceu će biti prikazano više od 100 filmova iz 29 država. Dokumentarac Dobro došli u Leith istražuje reakciju stanovnika na dolazak neonaciste u mali grad u Sjevernoj Dakoti.

Djevojaštvo režiserke Celine Sciamma prikazuje živote tinejdžerki afričkog porijekla koje osnivaju bandu u siromašnom predgrađu Pariza.

“Fikcija ima svoju ulogu, značajnu ulogu kad je riječ o ravnoteži u društvu i katarzi. Njena svrha nije slanje poruka, nego postavljanje pitanja i hipoteza. Ona nam pomaže da razmišljamo”, kaže ona.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera i agencije