Oglasi

Sumorne prognoze stručnjaka u Srbiji

Vruć krompir u vidu rješavanja pitanja Kosova nakon predstojećih parlamentarnih izbora u Srbiji značit će veliki posao ko god dođe za kormilo vlade.

Reakcije političke javnosti u Srbiji na odluku Vijeća Evropske unije (EU) sežu od opozicionih ocjena da je za neuspjeh odgovorna Vlada i da za to treba dati ostavku, pa do stajališta vlasti i nevladinih udruženja da odgađanje kandidature neće imati privredne posljedice i da je to odgođena, ne i propuštena prilika.

Sumorno, kao i vremenske prilike nad Beogradom, u najkraćem bi se mogle opisati prognoze stručnjaka dan posle odluke Brisela da dodjelu statusa kandidata Srbiji odloži do februara ili marta.

Evropska priča Srbije teško da će do proljeća imati sretan kraj, smatra politički analitičar Đorđe Vukadinović.

"Ja nisam optimista kada je u pitanju februar, mart, kada je ta srpska čuvena kandidatura. Inače, ne verujem da nešto ima u skorijoj i doglednoj budućnosti od srpske evropske priče", kazao je Vukadinović za Al Jazeeru.

"Samo je pitanje koliko će se udaljiti jedni od drugih. Nema nikakve sumnje da skoro tu braka neće biti, jedino je dilema da li će Vlada i predsednik Tadić ići na neko zaoštravanje i neko ratovanje, simboličko političko sa Briselom, ili će pokušati kao što su prvi nagoveštaji da pomirljivo nastupaju u nadi da će tamo naići na sagovornika i razumevanje na drugoj strani."

Previranja u samoj Evropi

Vruć krompir u vidu rješavanja pitanja Kosova nakon predstojećih parlamentarnih izbora u Srbiji značit će veliki posao ko god dođe za kormilo vlade, prenosi novinarka Al Jazeere Anne Marie Ćurćić.

Pri tome se ne smiju previdjeti ni previranja unutar same Evrope, kaže profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Predrag Simić.

"Mislim da ne treba izgubiti iz vida da se juče desilo nešto jako važno u Evropi, a to je da je jedna Evropa nestala i da je došla jedna drugačija Evropa, Evropa u više brzina, Evropa koja će u svojoj prvoj brzini biti mnogo čvršće integrisana, koja će možda biti manje demokratska, Evropa koja će više biti pripremljena za izazov krize i da će Srbija i dalje morati da računa sa takvom Evropom", smatra Simić.

"I to je ono što je najvažnije iskustvo i najvažnija lekcija za naše političare, koji će morati da u narednim danima i mesecima definišu odnos i prema takvoj Evropi".

A poruka Evrope više je nego jasna: samo napredak u dijalogu Beograda i Prištine vodi ka zelenom svijetlu za dobijanje statusa kandidata za članstvo.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.