Sumnja u toksičnost mlijeka Vindije i Dukata

Proizvodi se povlače zbog sumnje u povećanu koncentraciju aflatoksina M1, na koju je Hrvatska upozorena sa tržišta BiH (Pixsell)

Radi prevencije i zaštite potrošača, Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske izvijestilo je u petak o povlačenju izvjesnih količina pakiranja mlijeka sa tržišta, proizvođača Vindije d.d. i Dukata d.d.

Proizvodi se povlače zbog sumnje u povećanu koncentraciju aflatoksina M1, na koju je Hrvatska upozorena sa tržišta Bosne i Hercegovine, a iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede ističu kako nema razloga za zabrinutost jer se radi o minimalnim odstupanjima od propisanih.

Iz prodaje se povlači Vindijino trajno mlijeko sa 2,8 posto mliječne masti, u pakiranju od jednog litra, rok upotrebe do 3. jula 2013, zatim Vindijino UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeko sa 2,8 posto mliječne masti, u pakiranju od jednog litra, rok upotrebe do 24. i 31. maja 2013, Dukatovo trajno mlijeko sa 2,8 posto mliječne masti, u pakiranju od pola litra, rok upotrebe do 24. juna 2013, te Dukatovo trajno mlijeko “Lagano jutro” sa 2,8 posto mliječne masti, u pakiranju od jednog litra, rok upotrebe do 25. aprila 2013. 

Zaustavljen izvoz u BiH

Potrošačima se predlaže da obrate pažnju na rokove upotrebe navedenih proizvoda i da ih ne koriste.

Proizvođači su izvijestili Ministarstvo poljoprivrede da su povučene količine pakiranja mlijeka zadržane u skladištima proizvođača ili ih trenutno povlače s tržišta, a izvoz mlijeka na tržište Bosne i Hercegovine je zaustavljen.

“Do sada nije bilo pojave aflatoksina u Hrvatskoj, a njegova pojava u mlijeku zabilježena je posljednjih mjeseci i na tržištima većeg broja zemalja u okruženju Republike Hrvatske, pa će tako veterinarske inspekcije pojačano kontrolirati i hranu za životinje”, navodi se u saopćenju Ministarstva poljoprivrede, iz kojeg poručuju da će o svim novim saznanjima pravovremeno obavještavati javnost.

Povećana prisutnost aflatoksina M1 (AFM1) u mlijeku i mliječnim proizvodima predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje.

Izvor: Agencije