Sumnja da se iza Expa krije korupcijska mreža

U Milanu je zvanično otvoren sajam Expo. Očekuje se da će ga posjetiti blizu 20 miliona ljudi, tokom narednih šest mjeseci.

Blistavi znak ekonomskog oporavka Italije. Ovo je kruna sedmogodišnjih priprema. Milan expo 2015 otvorio je svoja vrata. U izlogu su tehnološke inovacije sa fokusom na održivi razvoj prehrambene industrije. Međutim, postoje i oni koji vide samo, kako tvrde, uzaludno potrošene milione i široku korupcijsku mrežu, skrivenu iza populističkih slogana.

“Mi smo tu. Mnogo nas je. Raznoliki smo. I svi smo protiv Expoa”, kaže Lisa Manni,  demonstrantica.

Ekonomisti vide da Italija napreduje. Drugi vide sve veći jaz. Nezaposlenost je i dalje visoka, i prema posljednjim podacima, i dalje raste, naročito među mladima – 43 posto mlađih od 24 godine je bez posla.

Glasanje o reformama tržišta rada

Loša vijest za Vladu premijera Mattea Renzija, koji je ove godine odobrio reforme tržišta rada. Ali, premijer uživa podršku većine u Parlamentu. Posljednje glasanje o povjerenju Vladi, dobio je sa velikom većinom. Međutim, njegova pozicija nije sigurna. Historija je pokazala da parlamentarci u Italiji brzo mijenjaju mišljenje.

“To je kao igra prijestolja. Uvijek imate pozitivca koji odjednom izgubi glavu. Ali, mislim da je on jako bitan političar u Evropi. Vrlo je promišljen ekonomista i reforme koje je uveo su ključne za oporavak italijanske ekonomije”, kaže Dominic Johnson, ekonomski analitičar.

Međutim, igra još nije gotova. Tajno glasanje o reformama tržišta rada, zakazano je za ponedjeljak. Veliki test za Mattea Renzija, i organizatore Expoa, koji se nadaju da će u narednih šest mjeseci, ako ništa, pokriti milionske troškove organizacije ovogodišnjeg sajma.

Izvor: Al Jazeera