Suma Chakrabarti odlazi sa funkcije predsjednika EBRD-a

Suma Chakrabarti je poručio da EBRD ostavlja u dobrom stanju (EPA)

Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti u četvrtak odlazi sa te funkcije, završavajući drugi puni mandat na toj dužnosti, koliko je maksimalno dozvoljeno prema propisima te institucije.

“Evropska banka za obnovu i razvoj je sada nezamjenljiva razvojna banka”, izjavio je on u obraćanju povodom odlaska sa dužnosti, objavljeno je na zvaničnoj web stranici EBRD-a, prenosi Tanjug.

Chakrabati, britanski državljanin, dva puta je pobijedio na izborima za prvog čovjeka EBRD-a, 2012. i 2016. godine, što je prvi put u historiji tog evropskog kreditora.

Banci se pridružio s mandatom da je modernizira, a fokusiranost na taj cilj omogućila je EBRD-u da ostvari rekordna ulaganja i utjecaj na razvoj ekonomija u tranziciji, kao da postigne veću finansijsku održivost.

Tranzicija na zelenu ekonomiju jedno je od glavnih obilježja za vrijeme njegovog predsjedavanja, budući da je gotovo polovina ulaganja EBRD-a prošle godine bila usmjerena u zelenu ekonomiju, a pred ovom bankom su još ambiciozniji ciljevi.

Juergen Rigterink v.d. direktora

Chakrabarti je poručio da EBRD ostavlja u dobrom stanju te da je uloga ove institucije ključna za postizanje globalne razvojne agende.

“EBRD je, po mom mišljenju, neophodna razvojna banka. Razvojna agenda se promijenila. Prešli smo na ciljeve održivog razvoja. Znamo da se oni ne mogu ostvariti bez privatnog finansiranja i privatnog sektora. To je ono što EBRD radi”, naveo je odlazeći predsednik EBRD-a.

Prvi potpredsjednik EBRD-a Juergen Rigterink, koji je od 2018. godine radi u ovoj banci na vođenju bankarskih i političkih poslova, obavljat će od 3. jula posao vršioca dužnosti predsjednika EBRD-a.

Očekuje se da će nasljednik Chakrabartija biti izabran na Godišnjoj skupštini banke, koja je, zbog pandemije korona virusa, pomjerena sa 13. i 14. maja na 7. i 8. oktobar 2020. godine.

Izvor: Agencije