Sukobi policije i demonstranata u Turskoj

Na demonstracijama zbog nedavnih bombaških napada u Reyhanliju, izbili su žestoki sukobi sa policijom. Okupljeni u Ankari okrivili su vladu za pogoršanje sigurnosne situacije, koja je, kako kažu, dovela do bombaških napada na jugu zemlje. Specijalna policija blokirala je ulice. Nakon što su demonstranti počeli bacati kamenice, uzvratila je suzavcem i vodenim topovima kako bi ih rastjerala. Tri osobe su ozlijeđene u sukobima.

I u Reyhanliju na jugozapadu Turske u kojemu se desila eksplozija bilo je sukoba policije i demonstranata. Traže da Erdoganova vlada zavede red nakon što je u ovaj kraj izbjeglo desetine hiljada Sirijaca.

Pogoršana situacija

Domicilni Turci, smatraju izbjeglice iz Sirije krivim za sve veću nestabilnost. Istodobno, broj izbjeglica iz Sirije sve je veći.

Zbog pogoršane sigurnosne situacije kao i, kako kažu, zbog nebrige vlade, nezadovoljstvo su iskazali na ulicama. Došlo je i do sukoba sa snagama reda. Policija je koristila suzavac i vodene topove.

„Sirijski borci sa lakoćom prelaze našu granicu. Ona više ne postoji. Prisutno je krijumčarenje, ali i druge nelegalne aktivnosti. Ovakva situacija je velika opasnost za Antakiju. Sigurnosne mjere koje su preduzete, sada su uklonjene. Umjesto da pojačaju kontrolu granica, oni su je ublažili”, govori Suleyman Cicekci, stanovnik Hataya.

Prema posljednim podacima UNHCR-a, od početka sirijske krize, milion i po Sirijaca napustilo je svoje domove. Zvanično, više od 300 hiljada njih našlo je utočište u Turskoj. Mnogi su proživjeli pravi pakao nastojeći da pobjegnu iz ratne zone. Prelaskom granice njihove muke nisu prestale.

Pet dana smo pokušavali napustiti svoju kuću. Nakon svih problema očekujemo da se bolje odnose prema nama. Svi imamo isti problem”, govori izbjeglica Abdulbaqi Mansoor.

Uprkos svim problemima sa kojima se susreću, zahvalni su turskoj vladi i narodu na pruženom utočištu.

Masovne žrtve

“Pobjegli smo od rata i svakodnevnog bombardovanja. Turci su nas lijepo primili. Hvala im”, Naser iz sirijskog izbjegličkog kampa.

Pojedini ljudi, koji se nisu snašli u izbjeglištvu, odlučuju se na rizičan potez. Žele se vratiti u Siriju. 

“Izbjegli smo zbog avionskih bombi. Već sedam dana smo ovdje bez ičega. Moramo se vratiti u Siriju”, govori Ahmed Abuzeid.

Do sada je u ratu u ovoj zemlji, prema podacima UNHCR-a, živote izgubilo više od 80 hiljada Sirijaca, a više od 2 i po miliona je napustilo svoje domove.

Izvor: Al Jazeera