Sukobi pogoduju razvoju vojne industrije

Teroristički napadi, rat u Siriji, borba protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) pogoduju razvoju vojne industrije. Nesigurnost povećava vojne budžete, a izvoz i uvoz naoružanja rastu.

Sjedinjene Američke Države, u svojih 240 godina postojanja, samo 17 godina provele su u miru. Ostale 223 godine provele su ratujući i to uglavnom na tuđim teritorijama.

Zato ni ne čudi da svijet izdvaja ogromno bogatstvo na sigurnost. Podaci za 2015. još nisu dostupni, ali i oni za 2014. dat će pravu sliku.

Te godine ukupna izdvajanja za vojnu industriju iznosila su nevjerovatnih 1.776 milijardi dolara, što je blizu 2,4 posto globalnog BDP-a.

Velika izdvajanja

Na vrhu liste s najvećim izdvajanjem je SAD sa 610 milijardi dolara. Slijede Kina, Rusija, Saudijska Arabija i Francuska.

Izdvajanja u te svrhe od 2010. bila su u blagom padu zbog ekonomske krize, no s geopolitičkim tenzijama na Bliskom istoku brojke ponovno rastu, što je vidljivo i po izvozu i uvozu.

Najveća izvoznik su Sjedinjene Američke Države sa 36,2 milijarde dolara vrijednim ugovorima i drže ukupno 31 posto tržišta naoružanja. Rusija je druga s tri puta manjim ugovorima, ali 27 posto tržišta.

Na petom mjestu nalazi se Njemačka koja je rekla da će smanjiti izvoz kako bi smirila tenzije, ali obećanje nije ispoštovala. Izvoz joj se udvostručio na osam milijardi dolara.

I tu se dolazi do pitanja ko sve uvozi to oružje, vojne avione i ostalu opremu.

Pogledajte više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera