Sukob zbog vjernica na Zidu plača

Ortodoksni Jevreji su se sukobili sa policijom u Jerusalemu.

Do protesta je došlo jer se konzervativni dio judaista u tom gradu suprotstavio mogućnosti da se žene dođu moliti na Zidu plača, što im prije nije bilo dozvoljeno.

Dio aktivistkinja došao je moliti na to sveto mjesto, nakon što je izraelsko Ministarstvo za religije reklo da će razmotriti prijedlog novih pravila molitve u Starom Gradu Jerusalema.

“Žene zida”, zalažu se da Zid plača treba biti otvoren svim judaističkim smjerovima. Zalažu se da se isti religijski običaji dozvole muškarcima i ženama. To je razbjesnilo ortodoksne židove.

Protivnice

“Za mene kao ženu koja slijedi tradiciju, teško je vidjeti ženu u šalovima za molitvu. S druge strane, također razumijem da svi građani Izraela žele moliti na mjestima koja su za njih sveta. Zato se zemlja mora probuditi, i pripremiti mjesto gdje će žene i muškarci zajedno moliti”, rekla je članica Knesseta Miri Regev.

Aktivistice su željele iščitavati Toru, nositi molitvene šalove, odnosno praktikovati običaje koje praktikuju samo muškarci.

Pet ortodoksnih Židova je uhapšeno, ali žene su bile zaštićene i dozvoljeno im je da se nastave moliti.

I dio jerusalemskih žena protivi se mijenjanju religijskih običaja.

“Prije dvije sedmice pozvali smo žene da pokažu šta izraelsko društvo misli o promjenama na Zidu plača, i desetine hiljada žena došle su pokazati da nisu zainteresovane da se išta promijeni nakon 1700 godina tradicije. Nezamislivo je da male grupe dolaze i traže promjene na Vatikanskom trgu, pa je tako isto neprihvatljivo da traže promjene ovdje”, kaže konzervativka Laya Roni.

Jerusalemski sud prošlog je mjeseca odobrio ženama pravo na molitvu na Zidu plača. Prva molitva nije prošla mirno. Ako se počne poštovati sudska presuda u budućnosti, ovakvi prizori više se neće vidjeti.

Izvor: Al Jazeera