Sukob Vučića i Dačića – politička fatamorgana

Vučić i Dačić uvijek na osnovu iste matrice bilduju svoje birače, piše autor (EPA)

Svaku izbornu kampanju u Srbiji, barem na trenutak, obeleži “sukob” na relaciji Aleksandar Vučić – Ivica Dačić. Ovaj prvi nikako da oprosti drugom što je povukao koalicioni sporazum prema kojem bi Vučić trebalo da postane gradonačelnik Beograda, sada već davne, 2008. godine i to je uvek ista matrica na osnovu koje njih dvojica bilduju svoje birače.

I dan danas, ovaj drugi mora da se pred Vučićevim novinarima iznova pravda da tim povodom, a zajedno vladaju Srbijom već devetu godinu. A, sve je, u stvari, najobičnija politička ujudrma koja i jednom i drugom učvršćuju biračko telo.

Svako ko iole poznaje Vučića, zna da Dačiću nikada nije oprostio tu 2008. godinu. YouTube je pun snimaka u kojima Vučić izgovara najgore uvrede na račun Dačića zbog te “izdaje”, ali to danas jednostavno nije merodavno. Politika u Srbiji je takva da se zbog nje razbijaju stara kumstva i stvaraju nova. Ništa čudno. U ovoj najnovijoj predstavi za glasače, Dačić je našao zashodno da spočitava izgubljenoj novinarki na jednoj televiziji koja nije bila svesna šta ju je snašlo, kako može da mu postavlja pitanja koja nemaju verze sa životom. Šefu srpske diplomatije je zasmetalo to što mu novinarka postavlja pitanje o 2008. godini, a ne o njegovim uspesima u spoljnoj politici.

Šteta što u ovoj vrsti tekstova ne postoje smajlići, jer bi svakako na pravi način naznačili tu uspešnost, ali to je neka druga priča. Dačić se malo razvezao i pomalo ljutit, ali na ivici smeha, rekao da mu je dosta da on bude sumnjivo lice, da nema kome da se pravda, da je on predsednik Socijalističke partije Srbije, da se bori za svoju partiju i da ne može da poziva svoje birače da glasaju za Vučića bez obzira koliko bi ona to želela. Novinarku je pride optužio da su joj drugi sastavljali pitanja i da ta pitanja odgovaraju Vučiću. Da skratimo celu ovu loše izrežiranu predstavu, Dačić je rekao doviđenja i poručio da ga više ne zove u emisiju.

‘Vuk’ na srpskoj političkoj sceni

Nije se dugo čekalo na odgovor predsednika Srbije. On je ponovio svoj stav da ako njegova partija bude osvojila manje od 50 odsto glasova, svi će se ujediniti, uključujući i koalicionog partnera SPS, i srušiti ih sa vlasti. Ovakva izjava predsednika Srbije je tolika politička fatamorgana da je moguća taman koliko je verovatno da na najudaljenijoj planeti Sunčevog sistema postoji oaza sa vodom i prirodnim hladom. Od svih učesnika parlamentarnih izbora u Srbiji, možda jedna ili dve liste ne bi sadile tikve sa Vučićem, a sve ostale bi prodale i dušu i telo za koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, naravno i SPS.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Predsednik Srbije se zahvalio Dačiću na svim lošim rečima, mada pažljivom slušaocu su te reči promakle. To, međutim, govori o senzibilitetu predsednika Srbije, a ne o političkoj težini Dačićevih reči. Vučić je preosetljiv, poput dečaka koji se igra u pesku, i koji ljutnjom reaguje na svaku reč koja iole ima kritički prizvuk. A, Dačić je već nešto drugo.

Lider SPS-a je takođe iskusni vuk na srpskoj političkoj sceni i pravi političar. Svestan je činjenice da će, uz SNS, upravo on biti najveći dobitnik izbora koji dobar deo srpske opozicije bojkotuje, kako zbog izlaznosti, tako i zbog zagarantovanog drugog mesta na rang listi. Nespretno je izjavio u toj istoj emisiji da će podneti ostavku na mesto predsednika stranke ako SPS osvoji manje glasova nego pre četiri godine, pošto bi mu bilo mnogo sigurnije da je rekao da će to da učini ako osvoji manje procenata. Veći procenat ne podrazumeva i veći broj glasova u situaciji kada će dobar deo birača preskočiti glasanje u nedelju, 21. juna.

Dačić je u ovom fingiranom sukobu, međutim, svestan problema u kojem se nalazi njegova stranka. On je nepotreban partner u Vladi Srbije, jer i bez njega SNS može sam da vlada, ima dovoljan broj poslanika u parlamentu. Druga činejnica je ta da njegovo biračko telo je sve starije i sve manje, jer zašto bi neko glasao za nekoga ko je manji i nepotrebni partner u koaliciji, umesto za onoga ko je glavni i sve konce drži u ruci. Naročito ako se ima u vidu da Vučić nikada nije rekao da su nešto zajedno uradili, nego uvek – ja sam napravio auto-puteve, ja sam otvorio toliko fabrika, ja sam nabavio respiratore, ja sam ovo, ja sam ono. Nikada nije spomenuo Dačića.

Estradno umijeće političara

Upravo zbog toga je ovaj fingirani sukob bio potrebniji Dačiću da bi malo razdrmao svoje birače, da ih motiviše, i da pokuša da se dokopa možda i do nekoga ko ne simpatiše SNS. Vučić je, naravno, u javnosti koju ne lišava svog višečasovnog prisustva nijednog jedinog dana, predstavlja sebe kao dobricu kojeg ni te “loše reči” nezadovoljnog i nepotrebnog koalicionog partnera ne mogu mogu da iznerviraju i nateraju da istom merom odgovori. Ima on koga da pusti u etar, ne mora sam.

Obojica zaboravljaju da na taj način vređaju inteligenciju građana Srbije, ali ne mare mnogo za to. Sve dok to daje rezultate, dobro je, a i navikli su jedan na drugog.

Ovo nije prvi put da se pred izbore malo prepucavaju. Taj fajt je bio slabije izrežiran čak i od onog u kojem su se kao svađali Čedomir Jovanović i Željko Mitrović, ili nešto ranije Nenad Čanak i Vojislav Šešelj. Epilog ove predstave ni ne postoji, niti će ga biti posle izbora. Drugi dan je zaboravljeno da je i postajalo neko nezadovoljstvo ili prepucavanje. Sve se brzo vratilo u normalu, samo su birači u Srbiji dodatno zabavljeni. Oni su još jednom dobili potvrdu da je srpsko političko društvo daleko od onog kakvo je jednom narodu potrebno.

U situaciji kada je estrada osakaćena zbog korone, što zbog nemogućnosti održavanja koncerta što zbog zaražavanja određenog broja “zvezdi” COVID-om 19, politika i, estradnom umeću vični političari, popunjavaju tu prazninu. Ono što je najgore, od takve politike i političara, ni ovoga puta građani neće imati koristi.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera